Samsun'un Atakum ilçesinde restoran işleten Cengiz Toprak, 20 yıl boyunca topladığı binlerce antika eşyayla iş yerini adeta bir müzeye dönüştürdü. Toprak, eski televizyonlardan radyolara, çömleklerden gaz lambalarına kadar birçok antikayı restoranının duvarlarında ve tavanında sergileyerek müşterilerine tarihle iç içe bir yemek deneyimi sunuyor.
ANTİKA MERAKI YOKLUKTAN DOĞDU
Cengiz Toprak, antika merakının yoklukla başladığını belirtti. Genç yaşta babasını kaybeden ve zor şartlarda büyüyen Toprak, "Bazı şeylerle yirmili yaşlarda tanıştım. Bu yüzden eskiye karşı ilgim daha da arttı" dedi. İlk restoranını açtığında masa ve sandalyelerini ikinci el olarak satın alan Toprak, zamanla bu malzemeleri dekoratif amaçla kullanmaya başlamış.
FARKLI BİR TARZ OLUŞTURMA ÇABASI
Restoranının dekorasyonunu farklı kılmak isteyen Toprak, annesinin ördüğü patiklerden eski motosiklet malzemelerine kadar birçok kişisel eşyasını da sergilemeye başladı. Toprak, "Bizim tarzımız bu olsun, farklı olalım" diyerek başlattığı bu süreç, müşterilerinin büyük ilgisini çekti.
KENT MÜZESİ KURMA HAYALİ
Cengiz Toprak, topladığı antikaların bir kısmını satın aldığını, bir kısmının ise hediye edildiğini belirtti. Hediye gelen eşyaların üzerine isimlerini yazdırdığını ve ileride bir kent müzesi kurmayı planladığını ifade etti. Restoranlarının şubelerinde toplamda 50 bin parça antika ürün sergileyen Toprak, bu eşyaların hepsini bilgisayarda kayıt altına aldıklarını söyledi.
ESKİYE OLAN SEVGİ VE ANILAR
Antikalarla ilgili pek çok anıya sahip olduğunu belirten Toprak, bir gaz lambası için Tokat'a gitmesi gibi, beğendiği parçalar için Türkiye’nin dört bir yanını dolaştığını anlattı. Eskiye olan sevgisinin onu birçok yere götürdüğünü ve Türkiye’nin her yerinden eski malzeme topladığını belirtti. Toprak, bazı insanların eskiye kıymet vermediğini, kendisinin ise her ürünü değerini vererek satın aldığını vurguladı.
AA
AA