Karadeniz mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Bafra pidesi, mis gibi tereyağı, soğanlı kıymalı iç harcı ve çıtır çıtır hamuruyla gönülleri fethediyor. Samsunlu şeften özel tarifle Bafra pidesini evde yapmak artık çok kolay. İşte adım adım bafra pidesi tarifi…
BAFRA PİDESİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
Hamuru İçin: 3 su bardağı un
1 su bardağı su
1 silme çay kaşığı instant maya
1 silme çay kaşığı tuz
İç Harcı İçin: 300 gram az yağlı dana kıyma
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Üzeri İçin: 4 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta sarısı
BAFRA PİDESİ NASIL YAPILIR?
Hamur için un, su ve maya bir kapta karıştırılır. Pürüzsüz ve yumuşak bir kıvam alana kadar 5 dakika yoğrulur. Tuzu eklenen hamur yoğrulmaya devam edilip unlanan bir kaba alınır. Üzeri örtülerek 1,5 saat mayalanmaya bırakılır. KIYMALI İÇ HARÇ HAZIRLIĞI
Hamur mayalanırken bir tavada kıyma, tuz eklenerek kavrulur. Suyunu çeken kıyma kahverengi bir hal alınca ocaktan alınır. Küp doğranmış soğan ve karabiber eklenerek karışım soğumaya bırakılır. HAMURUN ŞEKİLLENDİRİLMESİ
Mayalanan hamur, havası bastırılarak çıkarılır ve dört eşit parçaya bölünür. Yuvarlak hale getirilen hamurlar, temiz bir bezle örtülüp 45 dakika dinlendirilir. Daha sonra unlanmış tezgahta hamurlar uzun şekilde açılır. Fazla unundan arındırmak için hamur arada çekilip havalandırılır. PİDENİN DOLDURULMASI VE FIRINA VERİLMESİ
Açılan hamurun ortasına 5 yemek kaşığı kadar kıymalı harç konur. Kenarları yukarıda birleştirilip sıkıca kapatılır ve hamur kenarlardan çekilerek uzatılır. Pideler yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirilip üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden 230 derece fanlı olarak ısıtılan fırında, alttan bir üstteki rafta 12 dakika pişirilir. SERVİS AŞAMASI
Fırından çıkan pideler hemen tereyağı ile sıcakken yağlanır. Ekstra lezzet için pidenin üzerine bıçakla küçük kesikler atılarak içine tereyağı eklenir. Dilimlenerek sıcak şekilde servis edilir. BAFRA PİDESİNİN SIRRI: TEREYAĞI VE KIYMA DENGESİ
Bafra pidesinin lezzeti, hamurunun gevrekliği ve kıymalı harcın tereyağı ile buluşmasından gelir. Samsunlu şefin tarifine göre hazırlanan bu pide, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her an sofraların yıldızı olacak.
Mynet
Hamuru İçin: 3 su bardağı un
1 su bardağı su
1 silme çay kaşığı instant maya
1 silme çay kaşığı tuz
İç Harcı İçin: 300 gram az yağlı dana kıyma
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Üzeri İçin: 4 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta sarısı
BAFRA PİDESİ NASIL YAPILIR?
Hamur için un, su ve maya bir kapta karıştırılır. Pürüzsüz ve yumuşak bir kıvam alana kadar 5 dakika yoğrulur. Tuzu eklenen hamur yoğrulmaya devam edilip unlanan bir kaba alınır. Üzeri örtülerek 1,5 saat mayalanmaya bırakılır. KIYMALI İÇ HARÇ HAZIRLIĞI
Hamur mayalanırken bir tavada kıyma, tuz eklenerek kavrulur. Suyunu çeken kıyma kahverengi bir hal alınca ocaktan alınır. Küp doğranmış soğan ve karabiber eklenerek karışım soğumaya bırakılır. HAMURUN ŞEKİLLENDİRİLMESİ
Mayalanan hamur, havası bastırılarak çıkarılır ve dört eşit parçaya bölünür. Yuvarlak hale getirilen hamurlar, temiz bir bezle örtülüp 45 dakika dinlendirilir. Daha sonra unlanmış tezgahta hamurlar uzun şekilde açılır. Fazla unundan arındırmak için hamur arada çekilip havalandırılır. PİDENİN DOLDURULMASI VE FIRINA VERİLMESİ
Açılan hamurun ortasına 5 yemek kaşığı kadar kıymalı harç konur. Kenarları yukarıda birleştirilip sıkıca kapatılır ve hamur kenarlardan çekilerek uzatılır. Pideler yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirilip üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden 230 derece fanlı olarak ısıtılan fırında, alttan bir üstteki rafta 12 dakika pişirilir. SERVİS AŞAMASI
Fırından çıkan pideler hemen tereyağı ile sıcakken yağlanır. Ekstra lezzet için pidenin üzerine bıçakla küçük kesikler atılarak içine tereyağı eklenir. Dilimlenerek sıcak şekilde servis edilir. BAFRA PİDESİNİN SIRRI: TEREYAĞI VE KIYMA DENGESİ
Bafra pidesinin lezzeti, hamurunun gevrekliği ve kıymalı harcın tereyağı ile buluşmasından gelir. Samsunlu şefin tarifine göre hazırlanan bu pide, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her an sofraların yıldızı olacak.
Mynet