Sözcü yazarı Murat Muratoğlu, köşe yazısında Türkiye’de 200 TL'nin 2006’dan bu yana en yüksek banknot olarak kullanıldığını, ancak alım gücünün erimesi nedeniyle bu banknotun bugünün ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kaldığını ifade etti. 200 TL'nin alım gücü ilk çıkarıldığı tarihte yaklaşık 130 dolara denk gelirken, bugün sadece 5.8 dolara kadar gerilemiş durumda.
İKİ NEDEN VAR
Muratoğlu, iktidarın büyük banknot basmaktan kaçınmasının ardında iki temel neden bulunduğunu belirtti. İlk nedenin, toplumda enflasyon algısını yönetme çabası olduğunu öne süren Muratoğlu, “200 TL hâlâ en büyük banknot olarak cüzdanlarımızda yer alıyor ve bu da enflasyonun etkisini olduğundan daha düşük hissettiriyor” dedi. Büyük banknot basılmasının, enflasyonu gözler önüne sereceğini vurgulayan yazar, bunun iktidarın tercih etmediği bir durum olduğunu söyledi.
BİR AN ÖNCE BASILMALI
İkinci neden olarak Muratoğlu, nakit dolaşımın giderek zorlaştırılması ve dijital ödeme sistemlerinin teşvik edilmesi ile toplumun her adımının izlenebilir hale getirilmesi stratejisine dikkat çekti. 200 TL ile büyük alışverişler yapmak neredeyse imkânsız hale gelirken, dijital ödeme sistemlerine geçişin hızlandığını ve bunun da her harcamanın kayıt altına alınmasını kolaylaştırdığını ifade etti. Muratoğlu, bu gelişmelerin bireysel özgürlüklerin ve finansal gizliliğin kısıtlanmasına yol açtığını savunarak 500 ve 1.000 TL’lik banknotların bir an önce basılması gerektiğini vurguladı.
Göksel IRMAK