Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde araştırmacı yüksek ziraat mühendisleri tarafından geliştirilen taze fasulye çeşidine "Balca", üçburun biber (köy biberi) çeşidine "Afilli", çeltik çeşidine "İlkeren", liflik keten çeşidine "Yılmaz", patlatmalık mısır çeşidine "Atasam" ve yerli çim çeşidine "Koca Yaşar" adı verildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğüne tescil ettirilen 6 tohum çeşidi çiftçiler tarafından tercih ediliyor.
TÜRK TARIMINA KATKI
Enstitü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak, bu yıl içinde geliştirdikleri tohum çeşitlerinin çiftçilerce talep edildiğini söyledi. Ak, "Son tescil ettirdiğimiz çeşitler, Türk tarımı için önemli çeşitler. Bu çeşitlerden bir tanesi kaba yem açığını gidermek için geliştirilen Koca Yaşar. Liflik keten çeşidi Yılmaz ise Türkiye'nin ilk ve tek liflik keten çeşidi. İlkeren ise çeltik ekimi hava şartlarından veya farklı sebeplerden dolayı geciktiğinde çiftçilerimizi kurtarıyor. Erkenci çeşit olması nedeniyle geç ekimlerde üretici ürün alabiliyor. Bu yıl 6 çeşidimiz tescil edilmiş oldu. Bu 6 çeşidimizin de Türk tarımına katkı sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.
EKONOMİK KAYIPLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK
"Balca" adı verilen taze fasulye ile "Afilli" adı verilen üçburun biber çeşidini geliştiren araştırmacı ziraat yüksek mühendisi Hayati Kar, Balca'nın ekiminin Karadeniz Bölgesi'nin kıyı ve iç kesimlerinde yapıldığını ifade etti. Balca'nın kılçıksız, verimli ve lezzetli olması nedeniyle tercih edildiğini belirten Kar, "Taze fasulye bitkisinin gelişimini ve verimini etkileyen fasulye mozaik virüsüne karşı dayanıklı Balca çeşidimizle çiftçinin ekonomik kayıplarının önüne geçilmesini hedefliyoruz" dedi. Kar, üçburun biber çeşidi Afilli'nin ise erkenci ve yüksek verimli olduğunu dile getirdi.
AA
Ekonomi
04 Mayıs 2022 - 15:55
6 yeni tohum çeşidi tescillendi
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, tescil ettirdiği 6 yeni tohum çeşidiyle Türk tarımına katkıda bulunuyor
Ekonomi
04 Mayıs 2022 - 15:55