ABD'deki bir mahkeme, Marvel ve DC Comics'in "süper kahraman" terimi üzerindeki telif haklarını kaybettiklerini açıkladı. Bu karar, çizgi roman endüstrisinde tarihi bir dönüm noktası olarak görülüyor.
MARVEL VE DC YENİLDİ
Reichman Jorgensen Lehman & Feldberg (RJLF) hukuk bürosu, müvekkilleri S.J. Richold ve Superbabies Limited adına açtığı davada zafer kazandı. Davanın temelinde, Marvel ve DC'nin "süper kahraman" kelimesini yalnızca kendilerinin kullanımına sunduğu iddiası yer alıyordu.
Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi'nin Eylül 2024'te verdiği karara göre, 1980 yılında Marvel ve DC'nin birlikte tescillediği "süper kahraman" terimi artık serbest kullanımda olacak. Bu karar, Superbabies'in yaratıcısı Scott Richold'un, terimin genel bir ifade olduğunu ve tescilli bir marka olamayacağına dair itirazı üzerine alındı.
SÜPER KAHRAMANLAR ÖZGÜRLEŞİYOR
Euronews'te yer alan habere göre; DC ve Marvel'ın, Richold’un "Superbabies" isimli süper güçlere sahip bebek karakterlerinin tanıtılmasını engellemeye çalışması, davayı ateşleyen gelişmelerden biri oldu. Marvel ve DC, mahkemeye taleplerine yanıt vermemiş, bu da RJLF'nin lehine bir varsayılan karar çıkmasına yol açtı. Superbabies’in baş avukatı Adam Adler, bu sonucun yaratıcı sektör için bir zafer olduğunu belirterek, “Bu karar, ‘süper kahraman’ terimini tüm hikaye anlatıcıları için özgürleştiriyor” dedi. Richold ise, “Süper kahramanlar her zaman zayıfın yanında olmuştur. Bu yüzden terimin özgürlüğünü ‘Süper Bebekler’in sağlaması oldukça anlamlı” şeklinde konuştu. Bu gelişme, yaratıcı sektör için daha küçük firmaların ve bağımsız sanatçıların sektördeki devlerle mücadele etme şansı buldukları nadir durumlardan biri olarak değerlendiriliyor.
sözcü