AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler yaptığı emekli maaşına yönelik konuşmasında: ‘’Bakanlık tarafından çalışmalar sürdürülüyor’’ ifadesini kullandı. Güler, 1 Ekim Salı günü başlayacak 28. Dönem 3. Yasama Yılı öncesi değerlendirmelerde bulundu.
EMEKLİ AYLIKLARI HAKKINDA AÇIKLAMA
Güler, 2025 yılında emekli olanlara, 2024 yılında emekli olanlara göre daha az aylık bağlanacağına yönelik değerlendirmelere ilişkin şunları söyledi:
"Şu anda kanun teklifi haline gelmiş bir şey yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bu konuda çalışmalarını devam ettiriyor. 2024 ile 2025 arasında enflasyondan kaynaklı nasıl bir etki ortaya çıkabilir, bunun bir rapor haline getirilmesi lazım. Ona yönelik olarak da hakkaniyetli, orta bir çözüm ortaya konabilir. Ama şu anda bunun sayısal bir veri olarak nelere tekabül ettiğine dair bir veri yok. Bunlar ortaya çıktıktan sonraki aşamada Bakanlık bürokrasisiyle de görüşerek belli bir noktaya ulaşabiliriz."
EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YENİ DÜZENLEME
Otomatik Katılım Sistemi'nin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulmasına ilişkin Güler, "Önemli bir çalışma olarak değerlendirilmesi lazım. Emeklilik sistemimize uyum açısından bu konuda biraz daha çalışmamız gerekiyor" diye konuştu. Güler, uygulamaya yönelik olarak uluslararası ölçekler ortaya çıkmasının ardından yılbaşından sonra bu konuyu gündemlerine alabileceklerini söyledi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR EMEKLİLİK İÇİN ÇALIŞMALAR
Güler, emeklilik sisteminin daha dengeli ve sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Aylık bağlama oranları, prim miktarı, prim süresi ve emeklilik yaşı gibi unsurların gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun gelir ve gider dengesini koruyacak güçlü bir reforma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Ayrıca, merkezi bütçe desteğinin her yıl arttığını, EYT kapsamındaki yeni emeklilerin sisteme dahil olacağını belirtti. Türkiye'de 16 milyon 150 bin emekli ile 27 milyon kayıtlı çalışan bulunduğunu, bazı illerde emekli sayısının çalışan sayısını aştığını dile getirdi.
EMEKLİLİK İÇİN ORTA YOL
Gelişmiş ülkelerin bu konuda aldığı tedbirler ve uygulamalardan da yararlanarak bir orta yolda yürümekte fayda olduğunu kaydeden Güler, "Her kesimin katkısını alarak bu konuyu ciddi bir istişare etmemiz lazım. Daha adil, daha kalıcı, dengeli, sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini, ekonomimize daha büyük bir yük getirmeden makul bir çözümü ortaya koymamız lazım" ifadelerini kullandı.
gazeteduvar