Hava sıcaklığının yükselmesiyle birlikte besin zehirlenmeleri vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar et ve tavuğun bilindik, güvenilir yerlerden tüketilmesi gerektiğini öneriyor.
Uzmanlardan Güvenilir Yerlerden Gıda Tüketimi Uyarısı
Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilmi Erdem Sümbül, karın ağrısı, kramp ve ateş gibi belirtilerle kendini gösteren besin zehirlenmesi vakalarının arttığını belirtti. Doç. Dr. Sümbül, "Belirtiler hafif seyredip birkaç gün içerisinde düzeliyor ancak bulantı ve kusma fazlaysa destek vermek gerekiyor. Bu dönemde bu vakaları sık görmeye başladık. Acil servise gıda zehirlenmesi semptomlarıyla başvuran hasta sayısı arttı" dedi.
Gıdaların Saklanması ve Pişirilmesi Çok Önemli
Sıcaklık artışının mikroorganizma ve bakteri sayısının artışına yol açtığını söyleyen Doç. Dr. Sümbül, et, tavuk ve deniz ürünlerinin taze tüketilip iyi pişirilmesi gerektiğini vurguladı. "Gıdalar, eksi 18 ve artı 4 derecede muhafaza edilmeli. Gıda zehirlenmesinde gereksiz antibiyotik kullanımı çok fazla. Bu çok yanlış bir uygulama. Antibiyotikler doktor önerisiyle kullanılmalı. Sıcak havalarda tuzlu ayran, soda ve su tüketimi çok önemli. Yeteri kadar sıvı alamayan hastalar hastaneye başvurmalı" diye konuştu.
Kebapçılardan Güvenilir Et ve Tavuk Tüketimi Tavsiyesi
Kebapçı Cihangir Korkmaz ise, bilindik ve güvenilir yerlerden et ve tavuk tüketilmesi gerektiğini belirterek, "Adana sıcakları had safhaya ulaştı. Sıcakta etler dışarıda kaldığında gıda zehirlenmelerine yol açıyor. Bizler bunun önlemini alabilmek için etleri soğuk havada muhafaza ediyoruz ve sipariş geldikçe pişirip servis ediyoruz. Bu sıcaklarda insanlar güvenilir ve bildikleri yerlerden et ve tavuğu tüketmeli. Sıcak havada et kararıyor ve gıda zehirlenmesine yol açıyor" açıklamasında bulundu.
Paket Servislerde Kısa Mesafeler Tercih Edilmeli
Sıcak havada paket servislere de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Korkmaz, "Bu sıcaklarda paket servisler kısa mesafelere yapılmalı. Merkezde müşteriye hızlı servis olursa gıda zehirlenme riski ortadan kalkar" dedi.
Mynet
Sağlık
Yayınlanma: 30 Temmuz 2024 - 12:34
Artan sıcaklıklarla birlikte besin zehirlenmeleri vakaları yükseliyor
Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı Adana’da, yaz mevsiminin etkisiyle besin zehirlenmesi vakalarında artış gözlemleniyor. Uzmanlar, özellikle et ve tavuk gibi çabuk bozulan gıdaların güvenilir yerlerden temin edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Sağlık
30 Temmuz 2024 - 12:34