Samsun'un Bafra ilçesinde yer alan ve Pontus Kralı VI. Mithradates Eupator tarafından yaptırılan Asarkale'de bu yıl başlatılan arkeolojik kazılar, bölgenin tarihine dair önemli ipuçları sunmayı hedefliyor.
Helenistik dönemden Osmanlı'ya kadar farklı dönemlere ait bulguların keşfedilmesi bekleniyor. Anadolu'da Pontus Krallığı döneminde inşa edilen 56 kaleden biri olan Asarkale, bölgedeki stratejik konumu nedeniyle tarım ve ticaretin kontrolünde önemli bir rol oynamıştı.
ARKEOLOJİK KAZILAR VE GELECEK PLANLARI
Samsun Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Bafra Belediyesi’nin destekleriyle yürütülen kazı çalışmalarının başkanlığını Samsun Arkeoloji Müzesi Müdürü Kenan Sürül üstleniyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesinden (OMÜ) 9 öğretim üyesi ve 10 doktora ile yüksek lisans öğrencisi, kazılarda görev alıyor. OMÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazıların bilimsel danışmanı Doç. Dr. Kasım Oyarçin, kalenin korunarak geleceğe aktarılması amacıyla kapsamlı bir restorasyon projesi üzerinde çalışıldığını belirtti. Kalenin mevcut kalıntılarının belgelenmesi amacıyla ilk olarak bitki temizliği yapıldığını ve kalenin haritasının çıkarılacağını söyleyen Oyarçin, “Kalenin surlarının yıkılmasını önlemek ve gelecek kuşaklara kazandırmak istiyoruz. Projemiz onaylandığında, ziyaretçiler için gezi rotası oluşturulacak ve cam teras gibi yapılar inşa edilecek” dedi.
TURİZM VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI
Asarkale kazılarının en önemli hedeflerinden biri de tarihi yapının turizme kazandırılması. Oyarçin, kalede bulunan taşların restorasyonda kullanılmak üzere güvenli alanlara taşındığını, çevre düzenlemesi yapılarak ziyaretçiler için basit yürüyüş yolları ve kaleye ulaşımı kolaylaştıran basamaklar inşa edildiğini belirtti. Ayrıca, yasa dışı kazılara karşı güvenlik önlemleri alınarak, Bafra Belediyesi tarafından bölgeye bir bekçi görevlendirildi. Oyarçin, kazı çalışmalarında Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin gün yüzüne çıkarılmasını beklediklerini dile getirerek, “Yüzeyde Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserlerle karşılaştık. Daha derin kazılarda Roma ve Helenistik dönemlere ait bulguların da çıkacağını düşünüyoruz” diye ekledi.
BÖLGENİN GEZİ ROTASINA DAHİL EDİLMESİ
Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, Asarkale’de yerleşim alanları, surlar, sarnıçlar, yer altı geçitleri ve tüneller bulunduğunu belirtti. Bu alanların turizme kazandırılması için çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Almaz, “Burası kısa zamanda turizme açılacak ve bölgeye yeni bir gezi rotası kazandırılacak. Asarkale, çevresindeki kaya mezarlarıyla birlikte Samsun ve bölge turizmine katkı sağlayacak” dedi.
BAFRA'DAKİ ARKEOLOJİK KAZILARIN ÖNEMİ
Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi sorumlusu ve Asarkale kazılarında görev alan Hasan Dikmen, Bafra’da uzun yıllardır devam eden İkiztepe kazılarının ardından Asarkale'de başlatılan kazıların, bölgedeki arkeolojik buluntular açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Dikmen, “İkiztepe kazılarında elde edilen binlerce nitelikli buluntu Samsun ve Bafra’daki müzelerde sergileniyor. Asarkale'deki yeni kazıların da çok değerli arkeolojik buluntular sunmasını umuyoruz” dedi.
AA
AA