Samsun merkezli Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KARADENİZBİRLİK) Genel Müdürü Ünal Erarslan, ayçiçeği üretimine dair kritik açıklamalarda bulundu. Kuraklık nedeniyle ayçiçeği rekoltesinde ciddi bir azalma yaşandığını belirten Erarslan, bunun yerli üretimi olumsuz etkilediğini ve ithalat ihtiyacını artırdığını ifade etti. Üretimi artırmak için sulama imkanlarının genişletilmesi gerektiğini söyleyen Erarslan, "Ayçiçeği sulandıkça verim ve yağ oranı artıyor. Ancak birçok çiftçi sulama imkanına sahip değil. Bu da üretim verimini düşürüyor. Sulama altyapısının güçlendirilmesi, hem verimi hem de rekolteyi olumlu etkileyecektir." diye konuştu.
EN UCUZ GIDA MADDESİ AYÇİÇEĞİ YAĞI
Gıda fiyatlarına da değinen Erarslan, "Şu an en uygun fiyatlı gıda maddesi ayçiçeği yağı. Bunun nedeni ithal edilen ucuz ham madde stokları. Ancak ham yağın maliyetinin altında satıldığı durumlar var, bu da çiftçilerin maliyetin altında satış yapmasına neden oluyor. Öyle ki, 5 litrelik ayçiçeği yağı fiyatına bir litre zeytinyağı alamıyorsunuz" dedi.
'ÜRETİM 1 MİLYON 200 BİN TONDA KALDI'
Erarslan, geçen yıl 1 milyon 600 bin ton olan ayçiçeği üretiminin bu yıl 1 milyon ile 1 milyon 200 bin ton arasında kaldığını ve Türkiye’nin ayçiçeği ihtiyacının 3 milyon ton olduğunu belirtti. Aradaki farkın ithalatla karşılanacağını söyleyen Erarslan, bu durumun döviz kaybına yol açacağını vurguladı. Üreticilerin memnuniyeti için devlet desteğinin şart olduğunu yineleyen Erarslan, mevsimsel koşulların kontrol edilemeyeceğini ancak sulama ve desteklerle üretimin artırılabileceğini ifade etti.
DHA
SAMSUN HABER
Yayınlanma: 12 Eylül 2024 - 15:21
Ayçiçek üretiminin artması için devlet desteği şart
Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KARADENİZBİRLİK) Genel Müdürü Ünal Erarslan, kuraklık nedeniyle azalan ayçiçeği üretiminin artırılması için devlet desteği ve sulama imkanlarının genişletilmesi gerektiği belirtti.
SAMSUN HABER
12 Eylül 2024 - 15:21
İlginizi Çekebilir