Samsun haber - 2008 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olan Yusuf Karagüzel, çocukluk yıllarında çırak olarak başladığı soba imalatı işinde usta oldu.
Fevzi Çakmak Mahallesi Şehit Onbaşı Mutlucan Meşecik Caddesi'nde bulunan atölyesinde soba, soba kovaları, küllük, baca kuşu, gemici bacası, mangal ve havalandırma ve baca sistemleri imalatı yaparak hayatını sürdürüyor. Yanında beş kişiye de iş imkânı sunuyor.
ONURLU BİR MÜCADELE
“Çalışmak hayatta kalmak için gerekli olan mücadeledir, üretmek ise onurlu bir mücadeledir” diyen Karagüzel, ekonomik şartların zorluklarına rağmen hedeflerinden vazgeçmediğini belirtti. “Ustanın gözü terazinin özüdür” diyen Karagüzel, yaşlı bir ustanın emekli olmasından sonra onun makinelerini satın alarak bu işe başladığını söyledi. İşe baca bileziği ve baca kuşu imalatıyla başlayan Karagüzel, şu anda soba, soba kovası, gemici bacası, küllük, mangal, havalandırma ve baca sistemleri imalatıyla işini büyüttüğünü ifade etti.
YURT DIŞINA SEVKİYAT
Karagüzel, imalat ettiği ürünleri Karadeniz başta olmak üzere Trabzon, Giresun, Rize, Sinop, Urfa, Gaziantep, Kocaeli, Isparta, Antalya, Ankara, Bursa ve İstanbul’a; ayrıca sipariş üzerine Türkiye’nin her yerine gönderiyor. Yurtdışında ise Gürcistan’a sevkiyat yaptığını belirtti.
KENDİ İMKÂNLARIYLA ÜRETİM
2008 yılında mezun olduktan sonra kamuda iş bulamayınca Samsun Mali Müşavirlik Odası’na kayıtlı olmasına rağmen kendi imkânlarıyla üretim yapmaya karar veren Karagüzel, evli ve iki çocuk babası. Yaklaşık 8-9 yıldır Bafra’daki 210 metrekarelik imalathanesinde çalışıyor. “Babam yaz tatillerinde zanaat öğrensin diye soba imalathanesine vermişti” diyen Karagüzel, çocukluk yıllarında büyüklerinin yanında çalışarak baca kuşu, gemici bacası, mangal, soba ve soba kovası yapmayı öğrendiğini anlattı.
GELECEK PLANLARI
Yusuf Karagüzel, zamanla ürünlerini Türkiye genelinde ve yurtdışına satışa sunduğunu belirtti. “Hem işimin patronuyum, hem de işçilerimle çalışıyorum” diyen Karagüzel, hedefinin iş yerini büyüterek seri üretim yapmak ve ilçede işsiz kalan gençlere yeni iş kapıları açmak olduğunu söyledi. Karagüzel, ekonomik krizin etkilerini hissettiklerini, işlerin ve siparişlerin düştüğünü belirtti. Sipariş aldıkları yerlerden ödeme almakta zorlandıklarını da ifade eden Karagüzel, “Ayakta durmayı ekmek parasını kazanmanın onurunu mücadelesini vermeye çalışıyoruz” dedi.
GENÇLERE TAVSİYELER
Karagüzel, gençlere yaz tatillerinde zanaat öğrenmeleri için çırak olarak çalışmalarını tavsiye etti. “Elimizdeki işlerin değerini bilerek ayakta durmaya çalışıyoruz. Bizden sonra bu işler ne olur bilmem” diyen Karagüzel, yetkililerin bu konuda çözüm üretmesi gerektiğini ve ailelerin çocuklarını zanaat öğrenmeye teşvik etmeleri gerektiğini belirtti.
Yusuf Karagüzel, işini severek yaptığını ve işini severek yapan ustaların yetişmesi gerektiğini vurguladı.
Ebubekir YILMAZ
Ebubekir YILMAZ