2018 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından, çoğunluğu vatandaşların bağışlarıyla oluşturulan müze, tütün üretiminin her aşamasını gözler önüne seriyor. Bafra Tütün Müzesi'nde bal mumu heykeller, tütün işleme makineleri ve tütün bahçesi gibi pek çok ilgi çekici öğe bulunuyor. Ayrıca, Samsun'daki eski tütün fabrikalarında çalışan işçilerin fotoğrafları da sergileniyor. Müze sorumlusu Canberk Uncu, müzedeki eserlerin yüzde 70'inin bağışlarla sağlandığını belirterek, "2022 yılında 20 bin, 2023 yılında 27 binin üzerinde ziyaretçi ağırladık. 2024 yılının ilk 6 ayında ise 17 binin üzerinde ziyaretçi aldık. Yıl sonuna kadar 30 bin yerli ve yabancı turisti ağırlamayı hedefliyoruz" dedi.
TARİHİ ÖNEMİ
Bafra çiftçisinin tütünle tanışması 1788 yılına dayanıyor. 1883 yılında Fransız şirketi tarafından Samsun'da bir tütün fabrikası kurulmuş ve 1891 yılında kurulan Tütün İskelesi ile tütün ihracatı başlamış. Mustafa Kemal Paşa'nın 19 Mayıs 1919'da Milli Mücadele'nin ilk adımını attığı bu iskele, tarihi açıdan büyük öneme sahip.
BAFRA ÇİFTÇİSİNİN HİKAYESİ
Uncu, Bafra çiftçisinin tütünle ilgili büyük bir hikayeye sahip olduğunu dile getirerek, "Osmanlı arşivlerine de geçen, şimdiki adı Esençay olan Çağşur köyündeki Rum çetelerinin katliamı, Bafra çiftçisinin tütün ürettikleri için karşılaştıkları zulümler arasında en önemlisidir. Resmi kayıtlara göre 1916 yılının kasım ayında 68 kişi katledilmiştir. Bu hikaye, tütün müzesinin temel noktasını oluşturuyor. dedi.
ZİYARETÇİ GÖRÜŞLERİ
Müzeyi ziyaret eden Ayten Gençtürk, annesinin tütün fabrikasında çalıştığını ve kendisinin fabrikanın kreşinde eğitim gördüğünü belirterek, "Müze beni geçmişime götürdü, anılarım tazelendi." dedi. İstanbul'dan Samsun'a tatile gelen Seda Kambur ise tütün müzesini görünce şaşırdığını ifade ederek, "Tütünün üretiminden fabrikada işlenmesine kadar olan hikayesinin böyle olduğunu bilmiyordum. Müzeyi çok beğendim" diye konuştu.
Bafra Tütün Müzesi, ziyaretçilere tütünün geçmişten günümüze uzanan yolculuğunu anlatırken, aynı zamanda Bafra çiftçisinin yaşadığı zorlukları ve tarihi olayları da gözler önüne seriyor.
AA
AA