Samsun’un Bafra ilçesinde yaşayan 55 yaşındaki Nuran Güngör, 35 yıldır Bafra Mehmet Yıldız Halk Eğitimi Merkezi’nde giyim ve el sanatları üzerine usta öğreticilik yapıyor. 2008 yılında dönemin halk eğitimi merkezi müdürünün talebi üzerine unutulmaya yüz tutmuş olan zembil örücülüğüne yönelen Güngör, 16 yıldır bu geleneği yaşatmak için çalışıyor. Coğrafi işaretli Bafra zembilini, kındıra otu ve mısır yapraklarını kullanarak örüyor ve bu sanatı gelecek kuşaklara aktarmak için çaba sarf ediyor.
ZEMBİL SANATINA BAŞLANGIÇ
Nuran Güngör, 16 yıl önce Bafra’da bu sanatı sürdüren Canan Çakır’dan eğitim alarak zembil örücülüğüne başladı. Kendini bu alanda geliştirerek 5 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “zembil örme ustası” olarak somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı unvanına layık görüldü. Güngör, bu unvanla birlikte farklı illerde düzenlenen festival ve etkinliklere katılarak ücretsiz atölye çalışmaları yapıyor.
ZEMBİL USTALIĞI VE COĞRAFİ İŞARET
2016 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle Bafra zembili coğrafi işaret tescili aldı. Nuran Güngör ve diğer usta öğreticilerin çalışmaları bu süreçte büyük rol oynadı. Güngör, 2019 yılında somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı sanatçı kimlik kartına sahip oldu ve bu kartın verdiği özgüvenle zembil sanatını daha geniş kitlelere tanıtmaya devam ediyor.
AA
SAMSUN HABER
Yayınlanma: 30 Eylül 2024 - 14:38
Bafra zembilini gelecek kuşaklara aktarıyor
Nuran Güngör, Bafra zembilini gelecek kuşaklara aktarmak için çalışıyor, kurslar düzenleyip festivallerde bu sanatı tanıtıyor
SAMSUN HABER
30 Eylül 2024 - 14:38