Çin’in Central South Üniversitesi’nden araştırmacılar, İngiltere’deki 186.000 kadın ve erkeğin beslenme alışkanlıkları ve sağlık durumlarını inceledi. Yapılan araştırmaya göre, günde 50 gram tam yağlı ya da az yağlı yoğurt tüketenlerin erken ölüm riskinin yüzde 18 oranında azaldığı belirlendi. Araştırmacılar, bu tüketim miktarının, ömrü uzatabileceğini ve erken ölüm riskini yüzde 20’ye kadar düşürebileceğini vurguladı.
YOĞURT TÜKETİMİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI
Bilim insanları, yoğurdun içerdiği doğal bakterilerin bağırsaklar üzerindeki olumlu etkilerini vurguluyor. Bu probiyotiklerin, bağışıklık sistemi ve sindirim sağlığı üzerinde güçlü koruyucu bir etkiye sahip olduğu belirtiliyor. Araştırmacılar, "Bu yeni bulgular, yoğurdun sağlıklı bir beslenme alışkanlığı olarak önemini pekiştirmektedir" diyerek, yoğurdun sağlık açısından sunduğu faydaların altını çizdi.
PROBİYOTİK KAYNAĞIYoğurdun sindirim sistemi üzerindeki faydaları da oldukça dikkat çekicidir. Yoğurtta bulunan probiyotikler, bağırsak florasını düzenleyerek zararlı mikroorganizmalara karşı koruyucu bir bariyer oluşturur. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. Bağırsakların güçlü olması, vücutta patojenlere karşı direnç geliştirilmesine yardımcı olur. Yoğurdun bu özellikleri, kolon kanseri riskini azaltmaya ve alerjik hastalıklara karşı koruyucu olmaya yardımcı olabilir.
KALSİYUM VE PROTEİN İÇERİĞİYLE GÜÇLÜ BESİN
Yoğurt, kalsiyum açısından oldukça zengin bir kaynaktır. 100 gram yoğurt, günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 15'ini karşılar. Kalsiyum, kemik ve diş sağlığının yanı sıra kas fonksiyonları için de önemlidir. Yoğurt ayrıca protein bakımından da zengindir; 100 gram yoğurt, 4.5 gram protein içerir. Protein, kas gelişimini destekler ve aynı zamanda doyurucu bir besindir.
YOĞURT VE KALP SAĞLIĞI
Yoğurt, potasyum, çinko, riboflavin ve A, E vitaminleri gibi besin öğeleriyle kalp sağlığını da destekler. Yüksek kalp-damar hastalıkları ve hipertansiyon riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Yoğurdun düzenli tüketimi ayrıca kötü kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur.
Süt ve süt ürünleri tüketiminin, yaş ve fizyolojik durumlara göre kişiye özel miktarlarla yapılması gerekmektedir.
- 1-3 yaş arası çocuklar için günde 4 porsiyon,
- 4-6 yaş arası çocuklar için 3-4 porsiyon,
- 7-9 yaş ve üzeri çocuklar için 3 porsiyon,
- 10-18 yaş arası gençlerde ise 4 porsiyon yoğurt tüketilmesi önerilmektedir.
Yoğurt ve diğer süt ürünlerini düzenli ve dengeli tüketmek, vücutta önemli sağlık yararları sağlar.
hürriyet