Yeni düzenleme ile ülkede bitkisel üretimin artırılması, verim ve kalite seviyesinin yükseltilmesi, üretim maliyetlerinin karşılanmasına yardımcı olunması gibi hedefler ön planda. Ayrıca, sürdürülebilir tarım uygulamalarının teşvik edilmesi, kimyasal ilaç kullanımının azaltılması ve çevre dostu alternatif tarım tekniklerinin geliştirilmesi gibi konular da gündeme alındı. Kayıtlı üretimin artırılması ve lisanslı depolarda ürün muhafazasını sağlayan gerçek ve tüzel kişilere destek verilmesi de bu kapsamda yer alıyor.
MAZOT VE GÜBRE DESTEKLERİ NAKİT OLARAK ÖDENECEK
Buna göre, çiftçilere mazot ve gübre desteklerinin nakit olarak ödeneceği belirtildi. Fark ödemesi desteklerinin birim tutarları ise yüzde 50 ile 566,7 arasında artırıldı. Ayrıca, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları için birim fiyatlarındaki artışlar yüzde 48,1 ile yüzde 66,7 arasında değişiyor.
FİDAN KULLANIM DESTEKLERİ ARTIRILDI
Standart fidan kullanım desteği birim tutarı yüzde 60, sertifikalı fidan kullanım desteği birim tutarı ise yüzde 25 artırıldı. Bu artışlar, fidan üretimini teşvik etmeyi amaçlıyor.
YEM BİTKİLERİ DESTEKLERİNDE ÖNEMLİ ARTIŞ
Tek yıllık ve çok yıllık yem bitkileri ekimi yapan ve hasat eden çiftçilere verilecek destek birim tutarı ise yüzde 100 artırıldı. Bu destek, yem bitkisi üretiminin artırılmasına katkı sağlayacak.
SÜT HAVZALARINDA EK DESTEKLER
Üretim planlaması çerçevesinde süt havzası olarak belirlenen illerde yem bitkisi desteğine yüzde 50 ilave destekleme ödemesi yapılacak. Bu, süt üreticilerinin maliyetlerini azaltarak sürdürülebilir bir üretim modeli oluşturmalarına yardımcı olacak.
DEPOLAMA VE NAKLİYE DESTEKLERİ
Lisanslı depolarda ürün depolama işlemleri için kira, nakliye ve analiz desteği sağlanacak. Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 60’ı, analiz ücreti tarifesinin ise yüzde 50’si desteklenecek.
ÖDEMELERİN GERÇEKLEŞECEĞİ YERLER
Destek ödemeleri, Ziraat Bankası'nın ilgili şubelerinde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak hesaplara yapılacak. Bu sayede çiftçiler, desteklerin hızlı bir şekilde kendilerine ulaşmasını bekleyebilir.
Bu yeni düzenlemeler, Türkiye'nin tarımsal üretim potansiyelini artırmayı ve çiftçilerin ekonomik koşullarını iyileştirmeyi amaçlıyor.
ensonhaber