Yaşlılık korkusunu yaşamayan yoktur. Yaşlanma korkuları kırışıklıklar, dişlerin zarar görmesi gibi faktörler hep korkutmuştur. Aslında bilmediğimiz ama işaret niteliğinde olan 4 dikkat etmemiz gereken konu var. Bu 4 işaret erken yaşlandığınızn belirtileri olabilir.
YAŞLILIKTA DİŞLERİN KAYMASI
Yaşlandıkça dişlerin kayması alışılmadık bir durum değil. Bu durum üst dişlerden ziyade alt dişlerde daha sık görülüyor. Herkesin dişleri yaşlandıkça hareket etmez, ancak hareket ederse bunun yaygın nedenleri arasında diş kaybı, dişleri dengesiz hale getirebilen diş eti hastalıkları ve diş gıcırdatma gibi şeylerden kaynaklanan diş aşınması yer alır.
YAŞLANDIKÇA SES TELLERİNDE DEĞİŞİM
Yetişkinler yaşlandıkça ses tellerinin genellikle daha ince ve daha az esnek hale geliyor ve sıkı bir şekilde kapanmayabiliyor. Sonuç olarak sesiniz daha zayıf veya daha boğuk hale gelebilir.
YAŞLANDIKÇA BOYDA KISALMALAR
Yaşla birlikte omurgamızdaki omurlardaki kemik ve kıkırdaklar kayboluyor ve bu da boyu kısaltabiliyor. Çoğu insan yaşlandıkça, 40 yaş civarında başlayarak kısalır. Ancak araştırmalar , erkeklerin ve kadınların boylarının farklı şekilde azaldığını gösteriyor: Erkekler 70 yaşına geldiklerinde ortalama 2.5 santimetre, kadınlar ise 5 santimetreye yakın boy kaybediyorlar. Fiziksel olarak aktif kalarak, gövdenizi güçlendiren ve kemik gelişimini teşvik eden ağırlık taşıma egzersizleri yaparak ve beslenmenizde yeterli kalsiyum ve D vitamini alarak işleri kısmen yavaşlatabilirsiniz.
YAŞLANDIKÇA MİGREN AĞRILARININ AZALMASI
Kadınların migrene yakalanma olasılığı erkeklerden iki ila üç kat daha fazladır ve atakları daha sık ve daha uzun sürer. Ancak özellikle kadınlara sevindirici bir haberimiz var: Migrenler menopozdan sonra azalabilir. Hatta migren atakları bile olmayabilir. Yaşla birlikte kadınlar baş ağrısı, aura veya mide bulantısı gibi eşlik eden semptomlar olmadan migren yaşayabilir.
tele1