TBMM’nin 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılında emeklilik sistemine yönelik yeni düzenlemelerin gündeme gelmesi beklenirken, bu konuyla ilgili sosyal güvenlik uzmanı Dilek Ete'nin görüşleri dikkat çekiyor.
EK PRİM UYGULAMASI
Ete, çalışan emeklilerden alınması planlanan ek primin toplamda yüzde 1 oranında olabileceğini belirtti. Bu oranının yarısının işverenlerden, diğer yarısının ise çalışandan kesilmesi öneriliyor. Daha önce Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kısa vadeli sigorta kolları primlerinin yüzde 2’den yüzde 2.5’e çıkarıldığına işaret eden Ete, benzer bir değişikliğin yılbaşından itibaren yürürlüğe girebileceğini ifade etti.
AYLIK HESAPLAMALARI ÜZERİNDEKİ ETKİLER
Sosyal güvenlik sistemindeki bir diğer önemli gündem maddesi ise bu yıl emekli olacak kişilerin, 2025’te emekliliğe başvuracak olanlara göre daha yüksek aylık alacak olmaları. Bu durum, emeklilik başvurularında yığılmaya neden olabileceği belirtiliyor. Emekliliğe hak kazanılan yıl ile emekli olunan yıl arasındaki en yüksek katsayı oranının dikkate alınması gerektiği üzerinde duruluyor. Bu formüle göre, 2024’te emekliliğe hak kazanan bir çalışanın 2025’te başvurması durumunda, iki yıl içinde hangi aylık katsayısının yüksek olduğu hesaplamada kullanılacak.
FARK KAPANIR MI?
Mevcut düzenlemelerle emekli aylıklarında kayıp yaşanabileceği uyarısı yapılıyor. Ete, 2024 ile 2025 aylıkları arasındaki farkın yüzde 30-35 civarında olacağını öngörerek, yüksek maaş üzerinden prim ödeyenlerin bu farkı 2030’da kapatabileceğini, ancak düşük gelirli bireylerin bu kaybı telafi edemeyeceğini vurguladı.
milliyet
milliyet