Yeni yapılan bir çalışma, doğuştan gelen frengi (sifiliz) vakalarının bazı ülkelerde artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Eğer tedavi edilmezse, bu vakaların yüzde 50'sinden fazlasında düşük, ölü doğum, yenidoğan ölümü ve kalıcı sakatlık gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkabiliyor.
Çevrimiçi yayımlanan çalışmada, özellikle Avustralya'da 15-44 yaş aralığındaki kadınlarda bulaşıcı frengi vakalarının ciddi şekilde arttığı ve hamilelik sırasında frenginin bebeğe bulaşma oranının da yükseldiği belirtiliyor. Hamilelik sırasında yapılan sifiliz testleri ve uygun tedavi ile bu hastalığın tamamen önlenebileceği vurgulanıyor.
Ölüm ve Sakatlıklara Yol Açıyor
Doğuştan gelen frenginin hamilelik sırasında zamanında test edilip tedavi edilmesiyle kolayca önlenebileceği belirtiliyor. Ancak tedavi edilmediğinde düşük, ölü doğum, yenidoğan ölümü ve kalıcı sakatlık gibi ciddi sonuçlara yol açabiliyor.
2011 ile 2021 yılları arasında Avustralya'daki konjenital sifiliz vakaları incelendiğinde, vakaların %25'inin ölü doğumla sonuçlandığı görülmüş. Ayrıca hamilelik sırasında sifiliz testi yaptırmayan ve doğum öncesi bakım almayan kadınların oranının oldukça yüksek olduğu belirtiliyor.
Vakalar On Yıldır Artıyor
2011-2021 yılları arasında, 15-44 yaş aralığındaki kadınlarda bulaşıcı sifiliz oranı %500'den fazla artış göstermiş. 2011'de 141 olan vaka sayısı, 2021'de 902'ye çıkmış. Bu artış, daha genel olarak gençler arasında da yaygınlaşmış. Sağlık departmanları bu duruma karşı testleri artırmış ve bulaşmayı azaltmak için halk sağlığı kampanyaları başlatmış olmasına rağmen vakalar artmaya devam etmiş.
Nasıl Önlem Alınabilir?
Frengi bulaşmasını ve özellikle gebelikteki etkisini azaltmaya odaklanmanın zamanı geldi. Hamilelik sırasında yapılan testlerin sayısı, hamile kişinin risk durumuna göre bir ile beş arasında değişebiliyor. Bulaşıcı ve doğuştan gelen sifiliz vakalarındaki artışın, evsizlik, yoksulluk, aile içi şiddet, ruhsal hastalık ve uyuşturucu kullanımı gibi sağlık açısından sosyal belirleyicilerle ilişkili olduğu düşünülüyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), konjenital sifilizin ortadan kaldırılması amacıyla eşlerin rutin olarak sifiliz testi yaptırmasını önermekte. WHO'nun hedefi, hamile kişilerin %95'inin hamilelik sırasında sifiliz testi yaptırması. Ancak Avustralya'da bu hedefe ne kadar yaklaşıldığına dair net bir bilgi bulunmuyor.
Doğuştan gelen frengi, tamamen önlenebilir bir hastalık olup, herhangi bir gebeliğin bu sonuçlara yol açması büyük bir trajedidir.
Mynet
Sağlık
Yayınlanma: 06 Ağustos 2024 - 17:01
Cinsel yolla bulaşan tehlike frengi vakalarında endişe verici artış
Yapılan araştırmalara göre cinsel yolla bulaşan hastalık doğuştan gelen frengi (sifiliz) vakaları bazı ülkelerde artış gösteriyor ve tedavi edilmezse düşük, ölü doğum ve kalıcı sakatlık gibi ciddi sonuçlar doğurabiliyor.
Sağlık
06 Ağustos 2024 - 17:01