Covid-19 ve maymun çiçeği sonrası yeni bir hayvan kaynaklı virüs hastalığı olan Lyme, kenelerden bulaşıyor ve 300'den fazla hastalığı taklit edebiliyor. ABD'de binlerce insanda tespit edilen bu hastalığın yeni bir salgına sebep olabileceği endişesi taşınıyor.
‘TAKLİTÇİ HASTALIK’
Dünya Covid-19 pandemisinden sonra yeni bir hayvan kaynaklı virüs hastalığı maymun çiçeği ile uğraşırken, kenelerden bulaşan Lyme hastalığındaki artış da endişe veriyor. Bir kısmı ciddi olmak üzere 300'den fazla hastalığı taklit ettiği için "Büyük Taklitçi" ya da "Hayalet Hastalık" olarak bilinen Lyme hastalığı ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde ABD'de yetkililer kritik uyarıyı verdi. Şimdiden birçok eyalette binlerce insanda tespit edilen Lyme hastalığının yeni bir salgına sebep olmasından endişe ediliyor.
KARADENİZ VE MARMARA BÖLGESİNDE GÖRÜLÜYOR
Karadeniz ve Marmara Bölgesi'nde görülen hastalıkla ilgili olarak Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümünden Doç. Dr. Hüsrev Diktaş değerlendirmede bulundu.
ETKİSİNİ HEMEN GÖSTERMİYOR
Lyme hastalığının Borrelia burgdorferi bakterisini taşıyan bir tür kenenin ısırması ile ortaya çıkan, minimum 36-48 saat sonra kızarıklık, ateş, baş ağrısı ve yorgunluk belirtileri ile kendini gösteren enfeksiyon hastalığı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Diktaş, bazı durumlarda belirtilerin ortaya çıkışının yıllar sürebileceğini ifade etti.
TEŞHİSİ ZOR BİR HASTALIK
Neredeyse bütün sistemi etkilemesi ve bazı belirtilerinin geç ortaya çıkması sebebiyle Lyme hastalığı birçok hastalık ile karışabiliyor ve bazen hastalar yıllarca farklı hastalıkların tedavisini alabiliyor. Doç. Dr. Diktaş, Lyme hastalığının en çok Multipl Skleroz (MS) , Romatoid Artrit (RA), fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, alzaymır, depresyon ve anksiyete, lupusla karıştırıldığını belirterek "Bu benzerlikler, Lyme hastalığının teşhis edilmesini zorlaştırabilir ve yanlış teşhislere sebep olabilir. Bu yüzden doğru teşhis ve uygun tedavi için detaylı bir tıbbi değerlendirme yapılması çok önemlidir" değerlendirmesini yaptı
TÜRKİYE’DE DE GÖRÜLÜYOR
Türkiye'de Lyme hastalığının yaygınlığına dair net veriler sınırlı olmakla birlikte, Karadeniz ve Marmara Bölgeleri gibi nemli ve ormanlık alanlarda risk daha yüksektir. Yılda bildirilen vaka sayısı nispeten düşüktür, ancak bu durum eksik teşhis ve bildirimlerden kaynaklanıyor olabilir" diye konuştu.
sondakika