Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, ruhsal ve fiziksel sağlığın yanı sıra diş sağlığını da önemli ölçüde tehdit ediyor. Dr. Atilla Alexander Akgöl, diş sıkma alışkanlığının uzun vadede yüz kaslarının zayıflamasına, yüz hatlarının değişmesine ve hatta diş kaybına yol açabileceğini vurguladı.
DİŞ SIKMA SORUNU ARTIYOR
Atilla Alexander Akgöl, son yıllarda "bruksizm" olarak bilinen diş sıkma ve gıcırdatma vakalarında kayda değer bir artış gözlemlendiğini belirtti. Bu rahatsızlığın dişler ve çene kasları üzerindeki etkilerine dair önemli uyarılarda bulundu. Diş sıkmanın uzun vadede yüz kaslarında zayıflamaya yol açabileceğini vurgulayan Akgöl, "Diş sıkma, yüz hatlarının değişmesine ve hatta diş kaybına neden olabilir. Bruksizm, genellikle uyku sırasında veya uyanıkken farkında olmadan dişlerin sıkılması veya gıcırdatılması şeklinde ortaya çıkar," şeklinde konuştu.
STRES VE DİŞ SAĞLIĞI
Dr. Akgöl, bu rahatsızlığın nedenlerini psikolojik stres, genetik faktörler ve yaşam tarzı gibi çok faktörlü nedenlere bağlayarak, uyku bruksizminin genellikle uyku bozukluklarıyla ilişkilendirilirken, uyanık bruksizm daha çok stres ve yoğun konsantrasyon dönemlerinde görüldüğünü bildirdi.
MASSETER BOTOKS TEDAVİSİ
Atilla Alexander Akgöl, estetik amaçlı kullanılan botoxun, son yıllarda diş sıkma tedavisinde de sıklıkla tercih edilmeye başlandığını anlatarak, şunları kaydetti. ‘’Masseter Botoxu olarak bilinen bu yöntemle, çiğneme kaslarına yapılan enjeksiyonla kaslar gevşetilir, böylece diş sıkma ve gıcırdatma azalır. Botox tedavisinin etkisi genellikle 3-6 ay sürer ve etkisini korumak için düzenli aralıklarla tekrarlanması önerilir. Ayrıca, tedavi sürecinde temporal kasın da devreye girmesi gerekebilir, bu da doktor kontrolünde planlanmalıdır. Stresin arttığı bu dönemlerde bruksizm gibi sorunlar yaşamak kaçınılmaz olabilir, ancak doğru tedavi yöntemleriyle bu problemin üstesinden gelmek mümkün.’’ ifadesini kullandı.
ensonhaber