Diyarbakır’da yarım asırdır peynircilik yapan Şehmus İlya, babasından devraldığı mesleği oğlu Aziz İlya ile sürdürüyor. Ancak İlya, geleneksel köy peynirlerinin, fabrikasyon ürünlerle rekabet edemediğini dile getirerek, düşük fiyatların yerel üretimi zorladığını ifade etti.
SAMSUN PEYNİRİNE KİMYASAL İDDİASI
Şehmus İlya, köy peynirlerinin satışında eski hareketliliğin olmadığını belirterek, “Peynirin fiyatı 250 lira, ancak alıcılar fiyat yüksek olduğu için zorlanıyor. Biz de maliyeti düşürmek için çaba sarf ediyoruz, kilo başı 10 lira ile çalışıyoruz. Bu peynir, İstanbul veya İzmir’de olsa fiyatı çok daha yüksek olurdu” dedi. Fabrikasyon peynirlerin daha çok Konya ve Samsun'dan geldiğini belirten İlya, bu ürünlerin kimyasal maddelerle üretildiğini iddia etti.
GELENEKSEL LEZZETİ YAŞATMA ÇABASI
Şehmus İlya’nın oğlu Aziz İlya ise, dedesinden babasına, babasından kendisine miras kalan peynircilik mesleğini devam ettirdiğini söyledi. Aziz İlya, “Fabrika peynirlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte köy peynirlerine olan ilgi azaldı. Ancak köy peyniri ile fabrikasyon peynir arasında hem tat hem de kalite farkı var. Köy peynirini herkese tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.
İHA
SAMSUN HABER
Yayınlanma: 26 Eylül 2024 - 10:59
Diyarbakırlı üreticiden ciddi iddia 'Samsun'da peynirler kimyasalla üretiliyor'
Diyarbakır'da 50 yıllık peynircilik geleneğini devam ettiren Şehmus İlya, Samsun'da üretilen peynirlerin kimsayal maddelerle üretildiğini öne sürdü.
SAMSUN HABER
26 Eylül 2024 - 10:59