Dünyanın ilk mRNA tabanlı akciğer kanseri aşısı, Türkiye dahil yedi ülkede klinik denemelere başladı. Uzmanlar, bu yenilikçi aşının binlerce hayat kurtarma potansiyeli taşıdığını ve kanser tedavisinde devrim yaratabileceğini belirtiyor.
Akciğer Kanserine Karşı Çığır Açan Aşı Denemeleri Başladı
Her yıl yaklaşık 1,8 milyon kişinin ölümüne neden olan akciğer kanseri, dünyada en yaygın kanser kaynaklı ölüm sebeplerinden biri. Yeni geliştirilen BNT116 kodlu aşı, özellikle küçük hücreli dışı akciğer kanseri (NSCLC) türünü hedef alıyor ve hastalığın tedavisinde çığır açıcı bir adım olarak görülüyor.
BNT116: Kanser Tedavisinde Yeni Bir Dönem
BioNTech tarafından geliştirilen ve kanser hücrelerini avlayıp yok etmeyi amaçlayan aşı, ayrıca kanserin yeniden oluşmasını da engellemeyi hedefliyor. Aşının insanlarda denendiği faz 1 klinik araştırmaları, Türkiye, Britanya, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya ve İspanya'da toplam 34 farklı araştırma merkezinde yürütülüyor.
Uzmanlar mRNA Aşısını Geleceğin Tedavisi Olarak Görüyo
Bu çalışmanın Britanya ayağına liderlik eden ve University College London Hastaneleri NHS Vakıf Kuruluşu'nda danışman tıbbi onkolog olarak görev yapan Profesör Siow Ming Lee, mRNA tabanlı immünoterapinin kanser tedavisinde yeni bir çığır açtığını vurguladı. Lee, "Bu teknoloji, kanser tedavisinin bir sonraki büyük aşaması olabilir. Uygulaması basit, kanser hücresindeki belirli antijenleri hedef alabiliyor ve sağlıklı hücrelere zarar vermiyor" dedi.
Yeni aşı, mevcut tedavi yöntemlerine kıyasla kanserle mücadelede çok daha etkili ve güvenli bir seçenek sunabilir. Klinik denemelerin sonuçları ise dünya genelinde büyük bir merakla bekleniyor.
T24
Sağlık
Yayınlanma: 23 Ağustos 2024 - 14:02
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı 7 ülkede deneniyor
Dünyanın ilk mRNA tabanlı akciğer kanseri aşısı, Türkiye dahil yedi ülkede başlatılan klinik denemelerle, kanser tedavisinde çığır açacak bir potansiyele sahip ifade ediliyor.
Sağlık
23 Ağustos 2024 - 14:02