Ekonomik krizin açtığı deliği yurttaşın cebinden onarmaya çalışan iktidar, elektrik fiyatlarını artırmaya hazırlanıyor. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’ın gündeme getirdiği düzenlemeyle elektrik faturalarında fiyatlandırma değişecek. Bayraktar, “Çok tüketen maliyetine katlanacak” diyerek tüketime dayalı tarifelerin uygulanacağını açıkladı.
ELEKTRİK FİYATLARINA YENİ ZAM
Alparslan Bayraktar, yeni düzenlemenin ocak ayında hayata geçeceğini duyururken yeni düzenlemenin önümüzdeki yıl elektrik faturalarına dev zamlar olarak yansıması bekleniyor. Türkiye, enerji fiyatlarındaki artışla OECD ülkeleri içinde ilk sırada yer alıyor. Dünyada enerji fiyatları yüksek oynaklıktan uzak seyrederken Türkiye’de durum farklı. Elektriğe en son temmuz ayında yüzde 38’lik zam yapılmış, yapılan zam eleştirilere neden olmuştu. İktidarın eleştirilere sunduğu “Elektriğin yüzde 60’ını devlet ödüyor” yanıtı ise uzmanlara göre gerçeği yansıtmaktan uzak.
TMMOB’DEN ZAM AÇIKLAMASITürk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Mahir Ulutaş, yeni düzenlemeyi değerlendirdi. Ulutaş, “Bakan’ın açıklamaları belirsiz niyet ifadesi. Enerji fiyatlarını artıracaklar ve bunun rasyonel bir açıklaması olması gerektiği için ‘çok tüketenden çok’ gerekçesine tutundular” dedi. Ayrıca, iktidarın destekleme iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti: “Elektrik faturalarında bahsedilen destekleme oranı yok; sübvansiyon olması için maliyetin altında verilmesi gerekir.”
Ulutaş, iktidarın destekleri yalnızca sosyal yardıma muhtaç hanelere indirgemeyi planladığını ifade ederek, “Düşük kullanım için düşük fatura ve sosyal yardım alan hanelere ucuz enerji sağlanacak. Geniş kesim için fiyatlar artacak” dedi.
FATURALARDA ARTIŞ BEKLENİYOR
Yeni düzenlemenin faturalara yüksek zamlar yansıyacağını vurgulayan Ulutaş, “Yurttaşlar için bu, enerjide ciddi fiyat artışları demek. Kademeli zamlarla enerji bedeli yükseklere çıkacak” uyarısında bulundu. Vergi yükü ve dağıtım bedellerinin pahalılığına dikkat çekerek, “Enerjide kamusal politika değil, lobi gruplarının taleplerine göre düzenlemeler yapılıyor. Mevcut faturaların bir kısmında dağıtım bedeli yüzde 65, diğerinde ise yüzde 45-50” dedi.
Ulutaş, özelleştirmenin faturalar üzerindeki etkisini de eleştirerek, “Bakanlık önce özelleştirmelerin yarattığı yüksek bedelleri açıklamalı. Enerjiye erişim, temel bir insan hakkıdır ve piyasanın eline bırakılamaz” ifadelerini kullandı.
birgüngazetesi