Emeklilik sisteminde reform sinyalleri ortaya çıktı. Prim miktarı, emeklilik yaşı ve prim gün süresi gibi kriterlerde değişiklikler yapılabileceği belirtiliyor. AK Partili Abdullah Güler, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.
EMEKLİLİK REFORMU AÇIKLAMASI
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilik sistemi reformlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Güler, emeklilik sistemini incelerken dünya örneklerinin dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, "Gelişmiş ülkelerde emeklilikle ilgili üç ana başlık öne çıkıyor: prim miktarı, prim ödeme süresi ve yaş" dedi. Avrupa'daki uygulamalara atıfta bulunan Güler, "Avrupa'da emeklilik yaşı genellikle 65, bazı ülkelerde ise 67 veya 70'tir. Türkiye'de ise emeklilik yaşları daha düşük seviyelerde kalmaktadır. Bu, sistemin sürdürülebilirliği açısından önem arz ediyor" şeklinde konuştu.
TÜRKİYE, AVRUPA’DAN YAŞ OLARAK DAHA DÜŞÜK
Emin Yılmaz reforma yönelik, “Ülkemizdeki emeklilik yaşı 2008 yılında çıkan 5510 sayılı sosyal güvenlik ve genel sağlık sigortası üzerinden 65 yaşına varmaktadır. Avrupa’da bu 67 yaşlara kadar çıkmaktadır. Hatta 72 yaş olan ülkelerin de mevcut olduğunu söyleyebiliriz.
Özellikle sosyal güvenlik sisteminde emeklilik ile ilgili şu an uygulamada bazı çarpıklıkların olduğunu söyleyebiliriz. Mesela erkek bir Bağkur sigortalısı 25 yıl 9000 günden emekli olmakta. Ama bir hizmet akdiyle çalışan 4a’lı sigortalı 5000 günle bile emekliliğe kavuşmaktadır. Hatta asgari ücret üzerinden primlerini ödemiş ve 10.000 günle emekli olan bir sigortalı ile 3600 günle emekli olan bir emeklinin aynı maaşı aldığını söyleyebiliriz. ifadelerini kullandı.
YAŞ 65 OLARAK DEVAM EDECEK
Genç nüfus oranında gerileme yaşarken, ortalama yaşam süresi uzuyor ve bu da bireylerin gelecek kaygılarını artırıyor. Bu nedenle sosyal güvenlik sisteminin önemi giderek artıyor. Sosyal güvenlik, sadece emeklilikle sınırlı kalmayıp sağlık ve sosyal destekler gibi pek çok alanı kapsıyor. Ancak, emeklilik yaşında bir değişiklik beklenmediğini belirten Abdullah Güler, bu yaşın 65 olarak devam edeceğini vurguladı.
AYLIK BAĞLAMA ORANLARIÜlkemizde, özellikle 4A (eski SSK) statüsünde çalışanlar için uygulanan emeklilik sisteminde önemli değişiklikler var. 2000 yılı öncesinde, gösterge sistemi üzerinden yapılan hesaplamalarda ülkenin genel büyüme katsayısı dikkate alınırken, 2000-2008 yılları arasında ortalama kazançlar bu katsayının tamamını yansıtıyordu. Ancak, 2008 sonrası uygulamalarda büyüme katsayısının sadece %30'u esas alınıyor. Her üç dönemin de aylık bağlanma oranları (ABO) farklılık gösteriyor. Emekli maaşı hesaplamasında, yaşınız ve prim gününüz gibi faktörler önem arz ediyor ve bu faktörler, ABO'nun yüzdelik oranını etkileyerek yükselmesini sağlıyor.
milliyet