Samsun Haber - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Adnan Korkmaz, İsrail'in Lübnan'da gerçekleştirdiği ileri sürülen siber-fiziksel saldırının ardından dijital bağımlılığın doğurduğu tehditler hakkında bir basın açıklaması yayımladı.
ÇAĞRI CİHAZLARINDA PATLAMA!
17-18 Eylül 2024 tarihlerinde Lübnan’da yaşanan olayda, çağrı cihazları ve telsizlerde eş zamanlı patlamalar meydana geldi. Elektronik cihazların sinyallerle uzaktan patlatıldığı iddiası dünya genelinde büyük bir endişeye yol açtı. Saldırının, dijital cihazların güvenlik risklerini bir kez daha gündeme getirdiğini belirten Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Adnan Korkmaz, cep telefonlarından akıllı saatlere kadar birçok cihazın benzer saldırılara açık olabileceğine dikkat çekti.
ÜLKEMİZDE DE TEHLİKE YÜKSEK
Başkan Korkmaz, Türkiye’nin teknolojide dışa bağımlı olduğu, özelleştirme ve serbestleşme politikalarının ulusal elektronik sanayisini zayıflattığını vurguladı. Özellikle iletişim donanımları ve cep telefonlarının en fazla dış alım yapılan ürün grubu olduğu belirten Adnan Korkmaz, Türkiye’nin teknoloji üretimi konusunda geri kaldığı ifade etti. EMO, Türkiye'de hükümet yetkililerinin, çağrı cihazlarının kullanılmadığına yönelik açıklamaları ise güven verici bulmadı.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI VE SİYASAL ETKİLERİ
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şubesi, teknolojik gelişimlerin yalnızca ekonomik ve toplumsal değil, aynı zamanda insan hayatını tehdit eden bir boyuta ulaştığını vurguladı. Sanayi devrimini kaçıran Türkiye’nin, yanlış bilişim politikaları nedeniyle teknoloji yoksulu bir ülke haline geldiğini belirten
EMO Samsun Şube Başkanı Korkmaz, gelecekte benzer saldırıların akıllı cihazlar üzerinden gerçekleşebileceği ifade etti.
YERLİ ÜRETİME DÖNÜŞ ŞART!
Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi, Türkiye’nin kendi teknolojisini üretmesi gerektiğini vurgulayıp, yüksek katma değerli ürünler üretecek bir sanayi modelinin şart olduğuna dikkat çekti. Açıklamada, bu hedefe ulaşmanın yolunun planlı ekonomi ve kamu yararına teknoloji politikaları ile mümkün olduğu belirtildi.
Tugay BAŞSAN