Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş ürünlerle mücadele kapsamında yeni bir liste yayınladı. Gıdada insan sağlığını tehdit eden ürün ve firmalar kamuoyuyla paylaşıldı.
YENİ LİSTEDEKİ ÜRÜN SAYISI ARTTI
Bakanlık tarafından yayımlanan "Sağlığı Tehlikeye Düşüren Gıdalar" listesine 10 yeni ürün eklenerek sayı 168’e ulaştı. Taklit ve tağşiş yapılan gıda ürünleri sayısı ise 781’e çıktı. Sağlıksız ürünler arasında İzmir, Kayseri, Kocaeli, Aydın, İstanbul, Adıyaman ve Antalya gibi şehirlerde üretilen gıdalar yer aldı.
PUL BİBERDEN ÇİKOLATAYA SAĞLIĞA AYKIRI MADDELER
Gıda ürünlerinde yapılan denetimlerde dikkat çekici bulgular ortaya çıktı:
- Pul biber ve tatlı toz biberde gıda boyası,
- Çikolatada ilaç etken maddesi,
- Sızma zeytinyağında tohum yağı,
- Peynirde manda sütü yerine inek sütü,
- Tereyağında süt yağı dışında yağ kullanıldığı tespit edildi.
SUCUK VE URFA KEBAPTAKİ HİLELER
Urfa kebap harcında kanatlı eti, sucuk ve börek harcında sakatat (taşlık) kullanıldığı belirlendi. Bu durum, halk sağlığını tehlikeye atan uygulamaların boyutunu gözler önüne serdi.
CEZALAR VE TOPLATMA KARARLARI
Bakanlık, tespit edilen sağlıksız gıda ürünlerini piyasadan toplatarak firmalara cezai yaptırımlar uygulandığını açıkladı. Yetkililer, vatandaşları bu konuda daha dikkatli olmaya davet etti.
ensonhaber