Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, ilçedeki ayçiçeği tarlalarında incelemelerde bulundu. Genç, kuraklık nedeniyle bu sezon bazı bölgelerde ayçiçeği üretiminin azaldığını belirtti. Erken ve geç ekim yapılan tarlalarda hasat zamanında farklılıklar yaşandığını vurgulayan Genç, Havza'da 83 bin dekar alanda ekim yapıldığını ve rekoltenin 21 bin ton olarak beklendiğini söyledi. Kuraklıktan etkilenen bazı bölgelerde verimin ciddi anlamda düştüğünü ifade eden Genç, özellikle güney ve daha alçak kesimlerde yapılan hasatta verimin 100 kilograma kadar düştüğünü kaydetti.
YÜKSEK KESİMLERDE VERİM DAHA YÜKSEK
Yüksek kesimlerde sulanan arazilerde ise dekarda verimin 300 ila 350 kilograma kadar çıktığını belirten Genç, ortalama verimin dönümde 250 ila 270 kilogram arasında olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Ayrıca, bölgede yetiştirilen ayçiçeğinin yağ oranının çiftçiler tarafından bilinmediğini dile getiren Genç, yağ oranını ölçmek için bir makine almayı düşündüklerini ancak bunun kabul görmediğini ifade etti. Genç, önümüzdeki sezon ayçiçeği ekim alanında düşüş olacağını tahmin ettiklerini ekledi.
ÇİFTÇİLER FİYATTAN MEMNUN
Ayçiçeği üretimi yapan Nuri Demir, 20 dekar alanda ekim yaptığını belirterek, sulanan tarlalarda verimin iyi olduğunu, sulanamayan yerlerde ise verimin düşük kaldığını söyledi. Bu yıl kuraklıktan çok etkilendiklerini ve bunun verimi düşürdüğünü ifade eden Demir, açıklanan alım fiyatından memnun olduklarını, geçen seneye göre daha iyi bir fiyat açıklandığını belirtti.
HASAT SÜRECİ VE PAZAR HAREKETLİLİĞİ
Biçerdöver sahibi Ramazan Erdoğan ise hasadın 15 gün daha süreceğini dile getirerek, ayçiçeğinde tarlanın dönümünü 200 liraya biçtiklerini söyledi. Öte yandan, hasadı tamamlayan çiftçilerin ürünlerini Havza Buğday Pazarı'na götürmesiyle pazarda hareketlilik yaşanıyor.
AA
AA