Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "En zor dönemi geride bıraktık" belirterek, "Enflasyon konusundaki endişelere saygı gösteriyoruz ama programımızın başarılı olacağına inanıyoruz. Kalıcı refah ve daha adil gelir dağılımı için enflasyonu tekrar tek haneli rakamlara indireceğiz" dedi.
CARİ AÇIK DÜŞÜŞTE, REZERVLER ARTIYOR
Bakan Şimşek, ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtladı. Göreve başladıklarında önceliklerinin ülkenin dış kırılganlığını azaltmak ve enflasyonu kontrol altına almak olduğunu belirten Şimşek, geçen yıl mayıs ayında 57 milyar dolar olan cari açığı 19 milyar dolara düşürdüklerini vurguladı. Şimşek, "Cari açığı önemli ölçüde azalttık; bu dış kaynak ihtiyacımızı ve kırılganlığımızı azalttı. Ayrıca, uluslararası rezervlerimizi iyileştirdik. Geçen yıl mayıs ayında brüt rezervlerimiz 98,5 milyar dolardı, şimdi resmi rakamlar 147 milyar dolara çıktı. Cuma günü kapanış itibarıyla rezervlerimiz 153 milyar doların üzerinde" dedi.
ŞİMŞEK’TEN ENFLASYON VURGUSUŞimşek, vatandaşlarla buluşma fırsatını değerlendirerek, enflasyonun en kötü ve en adaletsiz "vergi" olduğunu ifade etti. Orta Vadeli Program'ı oluştururken üç yıllık bir plan belirlediklerini belirten Şimşek, ilk yıl enflasyonun kontrol altına alındığını ve dezenflasyon sürecine geçildiğini söyledi. Şimşek, "2025'in ilk çeyreğinde enflasyon yüzde 30'a düşecek. Haziran ve temmuzda büyük ihtimalle yüzde 20'ye inecek, belki daha erken olabilir. 2025 sonunda enflasyonu yüzde 20'nin altına çekebileceğimize inanıyorum. Kredibilite konuşarak değil, sonuç üreterek kazanılır. Enflasyon konusundaki endişelere saygı gösteriyoruz ama programımızın sonuç vereceğine inanıyoruz. Kalıcı refah ve daha adil gelir dağılımı için enflasyonu tekrar tek haneye indireceğiz" dedi.
ENFLASYON VE BÜYÜME ANALİZİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyüme ve enflasyon açıklamaları hatırlatıldığında Şimşek, "Bu açıklamalar güçlü empirik desteklere dayanıyor. Geçmiş deneyimler bunu doğruluyor. Kısa vadede enflasyon düşerken iç talep yavaşlayacak, ancak uzun vadede sürdürülebilir büyümenin temeli atılıyor. Diyet gibi, en zor dönemi geride bıraktık" dedi. Büyüme ve enflasyon arasındaki kısa vadeli ters ilişkiye dikkat çeken Şimşek, "Kısa vadede bu olgu görülse de, orta ve uzun vadede dezenflasyon ile Türkiye yüksek büyüme patikasına dönecek" şeklinde konuştu. Özel sektör eleştirileri üzerine Şimşek, kısa vadeli dengesizlikleri gidermek için fedakarlık yapılacağını belirtti. Şimşek, toparlanmanın başladığını, küresel finansal koşulların iyileştiğini ve sanayinin stok yapma maliyetlerinin arttığını söyledi. "Bu nedenle geçici bir yavaşlama olabilir. Ancak ekonomide ılımlı bir büyüme devam ediyor; bu da programımızın bir sonucudur" dedi.
KDV VE VERGİ DÜZENLEMELERİŞimşek, toplumsal destekle birlikte programın maliyetinin düştüğünü belirterek, "Programımız sonuç veriyor. Eğer kimse buna inanmaz ve ona göre hareket ederse, sonuç almak zorlaşır ve uygulama maliyeti artar" dedi. Vergilerle ilgili eleştirilerin "haksızlık" olduğunu vurgulayan Şimşek, düzenlemelerle ilgili bilgi verdi. "KDV, Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi'nde artış planımız yok; programımızda yer almıyor. Ancak bazı istisnalar ve indirimli oranlar üzerine çalışmalarımız sürüyor" şeklinde konuştu.
PROGRAM TANITIMI VE DESTEKCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ABD'ye gidip yatırımcılarla görüşüp görüşmeyeceği sorulduğunda Şimşek, yurt dışında Türkiye’nin potansiyelini ve yatırım fırsatlarını tanıtmak amacıyla gideceğini belirtti. Erdoğan’ın ABD’de iş insanlarıyla buluşacağını, kendisinin de iş çevreleriyle çeşitli programlarda bir araya geleceğini ifade etti. Şimşek, programın sadece uygulanmasının yeterli olmadığını, aynı zamanda tanıtımının önemine dikkat çekti. Programın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde hazırlandığını ve uygulamada gerekli desteği aldıklarını vurguladı. "Cumhurbaşkanımız, vatandaşların geçim sorunlarına, üretim, istihdam, yatırım ve ihracata hassasiyetle yaklaşıyor. Biz de aynı hassasiyeti taşıyoruz. Ancak bu süreçler geçici zorluklar içeriyor; kalıcı çözümler ve kazanımlar peşindeyiz" dedi.
hürriyet