SAMSUNHABER- Dünya sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 99'u, kılavuz sınırların üzerinde kirli havayı soluyor. Türkiye'deki büyük şehirlerde de hava kalitesi, bu sınırların üzerinde bulunuyor ve bu durum sağlığı ciddi şekilde tehdit ediyor.
DÜNYA TEMİZ NEFES GÜNÜ
Her yıl 5 Ağustos'ta kutlanan Dünya Temiz Nefes Günü, solunum sağlığının önemini vurgulamak ve hava kirliliğinin zararlarına dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinliklerle anılıyor. Gazete Gerçek yazarı Prof. Dr. Şevket Özkaya, bu günün önemini belirterek, temiz hava politikalarının uygulanmasının gerekliliğine dikkat çekti.
SAĞLIK ÜZERİNDEKİ KAPSAMLI ETKİLERİ
“Hava kirliliği, solunum yollarından kalp rahatsızlıklarına, nörolojik bozukluklardan metabolik sendrom ve diyabete kadar birçok sağlık sorununa neden olabiliyor” diyen Prof. Dr. Özkaya, hava kirliliğinin insan ömrünü ortalama 3-5 yıl kısalttığını belirterek, bu sorunun ciddiyetine dikkat çekti. Özkaya, “Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar, endüstriyel aktiviteler ve araç trafiği nedeniyle yüksek seviyelerde zararlı partikül maddelere maruz kalıyor” ifadelerini kullandı.
HASTA BİNA SENDROMU
Prof. Dr. Özkaya, kapalı ofisler ve evlerdeki iç ortam hava kirliliği nedeniyle ortaya çıkan "Hasta Bina Sendromu" hakkında da bilgi verdi. Özkaya, “Bu sendromun semptomları arasında baş ağrısı, göz, burun ve boğazda tahriş, kuru öksürük, baş dönmesi, konsantrasyon zorluğu ve yorgunluk yer alıyor. Yetersiz havalandırma ve arızalı ısıtma sistemleri gibi faktörlerin bu sendromun ortaya çıkmasında etkili olduğu belirtiliyor” dedi. Prof. Dr. Özkaya, ev içi ve dışı hava kalitesinin izlenmesinin önemini vurgulayarak, hava kirliliği ölçümlerine göre yaşam planlaması yapmanın sağlığınızı korumada kritik rol oynadığını belirtti.
İHA