Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Selim Bıyık, iklim değişikliğinin ve doğal yaşam alanlarına insan müdahalesinin arı türleri üzerindeki olumsuz etkilerini vurguladı.
Bıyık, "Son yıllarda küresel iklim değişikliği ve doğal yaşam alanlarına özellikle insan müdahalesi, dünyanın farklı bölgelerinde tozlayıcı arı türlerinin sayısını azaltmıştır. Ekolojik modellere dayanan çeşitli tahminlerde, iklim değişikliğinde yaşanacak ilerlemenin arı popülasyonlarını azaltacağını belirtmektedir" dedi.
TOZLAYICI ARILARIN ÖNEMİ
Bıyık, bal arısının tarımsal üretim ve doğadaki bitkilerin tozlaşmasındaki kritik rolüne dikkat çekti. Arıların, insan beslenmesi ve yaşamı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu belirten Bıyık, "Son yıllarda, doğal flora kaybı, düzensiz arazi kullanımı, ormansızlaşma, tarımsal üretim için kullanılan böcek ilaçları, iklim değişikliği ve yetersiz beslenme gibi faktörler nedeniyle bal arıları zararlı patojenlerin artan etkisiyle karşı karşıya kalmaktadır" dedi.
KENEVİRİN ARICILIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Dr. Bıyık, kenevir ekim alanlarının arıcılığa olan katkılarını da ele aldı. "Kenevir bitkisi tarımı yapılan alanlarda barındırılan bal arısı kolonilerinin, hem ergin arı popülasyonu üzerinde hem de pupa gözlerinde bulunan varroa akarı miktar ve oranı yönünden önemli pozitif etkileri belirlenmiştir" şeklinde konuştu. Kenevirin, bal arıları için iyi bir polen kaynağı olduğuna vurgu yapan Bıyık, bu alandaki çalışmaların yetersiz olduğunu dile getirdi. Varroa bulaşıklığı açısından paraziti kontrol altında tutmanın önemli olduğunu, ancak kimyasal mücadelenin de gerektiğini ifade etti.
İHA
SAMSUN HABER
Yayınlanma: 02 Ekim 2024 - 14:00
İklim değişikliği arı türleri tehdit ediyor
SAMSUN HABER
02 Ekim 2024 - 14:00
İlginizi Çekebilir