Üçüncü çeyreğin ortasında, talepteki zayıflık devam ediyor. Yeni siparişler temmuz ayına kıyasla bir miktar iyileşme gösterse de, hâlâ yüksek hızda azalmaya devam etti. Talep daralmasıyla birlikte, üretim, istihdam ve satın alma faaliyetlerinde de gerilemeler yaşandı.
GİRDİ STOKLARINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ VE ARTAN MALİYETLER
Girdi stoklarında son bir yılın en büyük düşüşü gözlemlenirken, girdi maliyetlerinde keskin bir artış yaşandı. İmalatçılar, nihai ürün fiyatlarını bir önceki aya göre daha hızlı artırmak zorunda kaldı.
YENİ SİPARİŞLERDE 14. AYDA DA DARALMA
Yeni siparişlerdeki daralma, ağustosta da devam etti. Yeni siparişler alt endeksi 44,3'ten 46,7'ye yükselmiş olmasına rağmen, daralma 14. ayına girdi. Ancak yeni ihracat siparişleri alt endeksi 47,5'ten 50,5'e yükselerek Haziran 2023'ten bu yana ilk defa büyüme kaydetti.
İSTİHDAMDA AZALMA VE ÜRETİMDE YAVAŞLAMA
Üretim alt endeksi Ağustos ayında 46,5'ten 46,2 seviyesine gerilerken, istihdam alt endeksi 48,2'den 48,6'ya yükseldi. Buna rağmen, istihdamda azalma devam ediyor. Üretimdeki yavaşlama, Kasım 2022'den bu yana en belirgin şekilde görüldü.
MALİYET ARTIŞLARI VE TL'DEKİ ZAYIFLIK
Girdi maliyetleri Temmuz ayına göre daha düşük olsa da hâlâ belirgin bir hızda artış gösterdi. TL'deki zayıflık, girdi fiyatlarının artmasına neden olurken, hammadde ve lojistik maliyetlerinin de yükseldiği belirtildi.
S&P GLOBAL'DEN İYİMSER BEKLENTİLER
S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "Türk imalatçıları, ihracata ilişkin bazı cesaret verici belirtilere rağmen, Ağustos ayında da yeni siparişlerde artışı sağlamakta zorlandı. Genel talep tablosundaki durgunluk, üretim, istihdam ve satın alma faaliyetlerinin daha da azaltılmasına neden oldu," dedi. Harker, "Ağustos ayında ihracatta görülen yeni toparlanmanın önümüzdeki aylarda güçleneceğini ve sektörün toparlanma dönemine geçmesini sağlayacak daha kapsamlı bir iyileşme yaşanmasını umuyoruz," şeklinde ekledi.
Reuters