Türkiye'de, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 2 Ağustos sabahı itibarıyla sosyal medya platformu Instagram’a erişim engeli getirildi. 57 milyon 100 bin kullanıcısı ile Instagram’ı en çok kullanan beşinci ülke olan Türkiye’de, erişim engelini aşmak isteyen birçok kullanıcı VPN (Sanal Özel Ağ) uygulamalarına başvurdu. Ancak uzmanlar, özellikle ücretsiz VPN hizmetlerinin ciddi güvenlik açıkları ve riskler taşıdığı konusunda uyarıyor.
Etik Hacker Tamer Şahin, VPN kullanımının en büyük riskinin internet trafiğinin izlenmesi olduğunu belirtiyor. Şahin, "VPN kullanarak bağlandığınızda tüm internet aktiviteleriniz izlenebilir, şifreleriniz ve kişisel bilgileriniz ele geçirilebilir. Girdiğiniz siteler ve yaptığınız Google aramaları görülebilir, internet hayatınız kontrol edilebilir. Instagram’a girerken tüm verilerini kaptıran kullanıcılar var. VPN veri sızıntıları, '200 milyon kullanıcının verileri sızdırıldı, internet geçmişi sızdırıldı' gibi başlıklarla duyuruluyor ve büyük bir kazanç sağlıyor" dedi.
E-DEVLET’İNİZ TEHLİKEDE OLABİLİR
Çok sayıda VPN yazılımı olduğunu belirten Şahin, uyarılarına şöyle devam etti: "İnternette kullandığımız bazı yazılımlar, veri toplamak amacıyla entegre VPN'ler içeriyor. Bu VPN'ler çok ucuz çünkü topladıkları verileri reklam verenlerle paylaşıp satıyor ve illegal yollarla değerlendiriyor. Güvenli ve hızlı olmayan ağlar bir süre sonra hackleniyor, bu da kullanıcıların gezdiği tüm internet sitelerinin kaydedilmesine yol açıyor. Instagram’a girmek için VPN kullandığınızda, o VPN açık kaldığı sürece internet bankacılığı veya e-Devlet’e bağlandığınızda kişisel bilgileriniz tehlikeye girebilir."
Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, VPN kullanımının risklerini ve sorunlarını dört maddede şöyle özetledi:
"Gizlilik sorunları: Ücretsiz veya güvenilir olmayan VPN sağlayıcıları, verilerinizi toplayıp üçüncü şahıslarla paylaşabilir. Bu, kişisel bilgilerinizin kötüye kullanılmasına neden olabilir."
Güvenlik açığı: Kötü amaçlı yazılımlar içeren VPN uygulamaları, cihazınıza bulaşabilir ve verilerinizi çalabilir.
Yavaş bağlantı: Bazı VPN’ler, internet bağlantınızı yavaşlatabilir ve Instagram deneyiminizi olumsuz etkileyebilir.
Hukuki sorunlar: Bazı ülkelerde VPN kullanımı yasal sınırlamalara tabi olabilir.”
‘ELE GEÇİRMEK İÇİN YARIŞ VAR’
Gizli servislerin de güvenilir bu yazılımları ürettiklerini, yaydıklarını ve ücretsiz kuran kişilerin internet trafiğini takip ettiğini belirten Tamer Şahin, “Uygulama mağazalarına şu an baktığımızda Android’de ve İOS’ta bir anda oyun yerine VPN yazılımlarının ilk 10’a girdiğini gördük. Şu anda verileri ele geçirmek için büyük yarış var” dedi.
10 YILA KADAR HAPİS CEZASI VAR
Bilişim yoluyla dolandırıcılık suçunun cezası, 4 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezasını içerir. Bu cezanın yanı sıra, suçtan elde edilen menfaatin 2 katından az olmamak üzere adli para cezası da hükmedilebilir.
milliyet
Asayiş
Yayınlanma: 05 Ağustos 2024 - 10:56
İnstagram kullanıcıları için VPN kullanımında dikkat: Şifreleriniz ve kişisel bilgileriniz tehlikede!
BTK'nın Instagram kısıtlamasını aşmak için VPN kullananlar dikkat: Uzmanlar, ücretsiz VPN'lerin şifre ve kişisel bilgilerinizi çalabileceği ve satabileceği konusunda uyarıyor.
Asayiş
05 Ağustos 2024 - 10:56