Samsun Haber- Samsun'un Kavak ilçesinde, Türklerin İslamiyet öncesi inançlarına ait izler hala canlı bir şekilde yaşatılıyor. Özellikle ilçeye bağlı Türkmenlerin yoğunlukla yaşadığı bölgelerde, Orta Asya Türklüğünün tarihi değerlerine ait izlere rastlamak mümkün.
HELVA PELİDİ
Kavak Yaşar Doğu Mesleki ve Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Niyazi Altun, ilçede bu tarihi değerlerin izlerine rastlandığını ve bu izleri kaybetmemek adına gönüllü olarak çalıştıklarını belirtiyor. Altun, özellikle Koçalan Mahallesi ile Seyit Ali Mahalleleri arasında bulunan "helva pelidi" adlı ağacın Orta Asya Türklüğü için büyük önem taşıdığını vurguluyor. Bu ağacın, İslam kültürüyle birleşerek halk hekimliğinin güzel bir örneği haline geldiğini ifade ediyor.
TEMRE HASTALIĞI İÇİN KUTSAL
Altun, günümüzde deri ve zührevi hastalıklardan biri olarak kabul edilen temre hastalığına karşı, bu ağacın kutsal sayıldığına ve ziyaret edilip ritüellerin gerçekleştirildiğinde hastalıktan kurtulabileceğine dair inanışın hala varlığını sürdürdüğünü belirtiyor. Bu tür inanışların, Türklerin Orta Asya'dan getirdikleri kültürel öğelerin Anadolu'daki en güzel örneklerini oluşturduğunu söylüyor.
GÖNÜLLÜ ÇALIŞIYOR
Kavak ilçesinin sözlü kültürünü koruma amacıyla gönüllü olarak çalıştıklarını dile getiren Altun, Türk halk edebiyatının önemli kalemlerini ilçeye çekmek için çaba harcadıklarını ve bu doğrultuda saha incelemeleri yaparak bilgi topladıklarını ifade ediyor. Halk edebiyatının keşfedilmeyi bekleyen bir bakir bölge olduğunu belirten Altun, bu mirası unutulmaktan kurtarmak için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini vurguluyor.
İHA