Kalp krizinin en yaygın belirtisi olarak bilinen göğüs ağrısının aslında her zaman kesin bir işaret olmadığı son araştırmalarla ortaya kondu. Çalışmalar, kalp krizi belirtilerinin cinsiyet, yaş ve genel sağlık durumu gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebileceğini gösteriyor.
SEMPTOMLARA DİKKAT EDİLMELİ
Kalp krizi geçirdikten sonraki ilk 2 saat, kalp dokusunda önemli ölçüde hasar oluşma riskinin en yüksek olduğu dönemdir. Bu nedenle semptomlara dikkat edip erken müdahale edilmesini sağlamak büyük önem taşır.
KALP KRİZİ BELİRTİLERİ
Kalp krizi geçiren bireylerin yüzde 50'sinde erken kalp krizi belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerin arasında ise şunlar bulunmaktadır;
Göğüs ağrısı olarak da bilinen, göğüse gelip giden hafif ağrı ya da, rahatsızlık hissi, Omuzda ağrı, Boyun ve çene ağrısı, Terlemek, Mide bulantısı veya kusma, Baş dönmesi veya bayılma, Nefes darlığı, Şiddetli endişe veya karışıklık hissi.
KALP KRİZİNDE ERKEKLER DAHA RİSKLİ
Genel popülasyonda erkeklerin kalp krizi geçirme riski kadınlara oranla iki kat daha fazladır. Buna ek olarak erkeklerde Kalp krizi geçirme yaşı kadınlardan daha düşüktür. Ailenizde kalp hastalığı, tansiyon yüksekliği, yüksek kan kolesterolü veya diğer risk faktörleri geçmişi bulunuyorsa kalp krizi geçirme riskiniz daha yüksektir.SESSİZ KALP KRİZİ VE BELİRTİLERİ
Sessiz kalp krizinde normal semptomlar ortaya çıkmaz ancak bunu dışında diğer kalp krizine benzer. Başka bir deyişle kalp krizi geçirdiğinizin farkında bile olmayabilirsiniz. Amerikan Kalp Derneği her yıl ortalama 170 bin Amerikalının farkında bile olmadan kalp krizi geçirdiğini söylüyor. Sessiz kalp krizi, tam bir kalp krizinden daha az semptomatik olmasına rağmen, bu olaylar da kalp hasarına neden olabilir ve gelecekteki kriz krizi geçirme riskinizi artırır. Sessiz kalp krizi belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır;Dinlendikten sonra kaybolan göğsünüzde, kollarınızda veya çenenizde hafif rahatsızlık hissi, Nefes darlığı ve kolay yorulma, Uyku bozuklukları ve artan yorgunluk, Karın ağrısı veya mide ekşimesi, Cilt yapışkanlık hissi vb durumlara dikkat edilmeli.
sabah