Dünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı, Türkiye'nin de içinde bulunduğu 7 ülkedeki hastalar üzerinde denenmeye başladı. Uzmanlar, bu aşının binlerce insana tekrardan umut olma potansiyelini "çığır açıcı" olarak adlandırıyor
BNT116 AŞISI NEDİR?
BioNTech tarafından geliştirilen BNT116 adı verilen bu aşı, özellikle küçük hücreli olmayan akciğer kanseri (KHDAK) için umut vaat ediyor. Aşı, mRNA teknolojisi kullanılarak üretilmiş olup, vücudun kendi bağışıklık sistemini harekete geçirerek kanser hücrelerini hedef almayı amaçlıyor.
NASIL ÇALIŞIYOR?
BNT116 aşısı, Covid-19 aşılarına benzer şekilde çalışır. Aşı, vücuda kanser hücrelerinin belirteçlerini taşıyan bir mesaj (mRNA) gönderir. Bağışıklık sistemi bu mesajı alarak, bu belirteçleri taşıyan kanser hücrelerini yabancı olarak tanıyarak onlara saldırır. Bu sayede kanser hücreleri yok edilir ve hastalığın ilerlemesi engellenmeye çalışılır.
KİMLER KATILABİLİR?
Klinik deneylere, erken evreden ileri evreye kadar farklı evrelerde akciğer kanseri olan yaklaşık 130 hasta katılacak. Deneyler, Türkiye dahil İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, İspanya ve Polonya'daki 34 farklı merkezde gerçekleştirilecek.
yenicaggazetesi