Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Erüz, Karadeniz’de su yüzeyi sıcaklığının normalin çok üzerinde seyretmesinin hem deniz ekosistemini hem de meteorolojik olayları olumsuz etkilediğini belirtti.
KARADENİZ’DE SU SICAKLIĞI KRİTİK SEVİYEYE ULAŞTI
Prof. Dr. Coşkun Erüz, Karadeniz’in deniz yüzeyi sıcaklığının mevsim normallerine göre yaklaşık 5 derece artarak 27 derece seviyelerine yükseldiğini ifade etti. Uzun yıllar ortalamasına göre 22 derece olması gereken su sıcaklığının, bu seviyenin oldukça üzerine çıkması hem deniz canlılarını hem de bölgedeki hava olaylarını tehlikeye atıyor. Bu sıcaklık artışının deniz ekosisteminde değişikliklere yol açtığını vurgulayan Erüz, avcılık yöntemlerinin de bu yeni duruma göre düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
SICAKLIK ARTIŞI METEOROLOJİK OLAYLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Su sıcaklığındaki artışın sadece deniz ekosistemini değil, aynı zamanda meteorolojik olayları da etkilediğini ifade eden Erüz, “Artan su sıcaklığı buharlaşmayı da artırıyor ve bu da ani, lokal ve şiddetli yağışlara neden oluyor. Yağışlarla birlikte bölgede sel, taşkın ve heyelan riski de artmış durumda” dedi. Özellikle Hopa ve Arhavi’de yaşanan sel felaketlerine dikkat çeken Erüz, benzer risklerin devam ettiğini belirterek yetkilileri uyardı.
DENİZ CANLILARINDA DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ
Deniz suyu sıcaklığındaki bu ani artışın denizdeki canlı türlerinde davranış değişikliğine sebep olacağını ifade eden Erüz, “Her canlının yaşayabileceği belirli bir sıcaklık aralığı vardır. Karadeniz'deki
deniz suyu sıcaklığı genelde 7 ile 25 derece arasında değişir, ancak bu yıl 27-28 dereceye kadar çıktı. Bu da mikroorganizmalardan balıklara kadar birçok canlının davranışlarını ve türlerin dağılımını etkileyebilir. Ekosistemin dengesi bozulabilir” dedi.
SEL VE TAŞKIN RİSKİ DEVAM EDİYOR
Artan sıcaklık ve buharlaşma oranının bölgede sel ve taşkın riskini artırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Erüz, “Deniz yüzeyi sıcaklığındaki artış, batıdan gelen hava kütlelerinin Karadeniz’e getirdiği yağışları daha ani ve şiddetli hale getiriyor. Bu durum özellikle vadilerde sel ve taşkın riskini artırıyor. Bu nedenle deniz suyu sıcaklığını düzenli olarak izlemek ve gerekli önlemleri almak hayati önem taşıyor” uyarısında bulundu.
BİLİMSEL ÇALIŞMALARLA EKOSİSTEMİN DURUMU TESPİT EDİLMELİ
Prof. Dr. Erüz, deniz suyu sıcaklığındaki değişimlerin ekosistemi nasıl etkilediğini tespit etmek için bilimsel çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek, "Karadeniz’de ekosistemin ne kadar değiştiğini anlamak ve balıkçılık politikalarını buna göre yeniden düzenlemek gerekiyor” dedi.
haberglobal