Liglerin başlamasına sayılı günler kala Samsunspor'un diyetisyeni Büşra Atmaca'dan sporculara yönelik çok önemli uyarılar geldi. Uzman Diyetisyen Büşra Atmaca, özellikle sıcak hava koşullarında yoğun egzersizle birlikte kas dokusunda hasar meydana gelebileceğini belirterek, "Bunun için C ve E vitamini alımı, vücut direncini artıracak, hücrelerin yenilenmesini sağlayacaktır" dedi
DAHA FAZLA VİTAMİN VE MİNERAL
Uzman Diyetisyen Büşra Atmaca, 'Koronavirüs Salgını' arasının ardından idmanlara başlayan başta futbolcular olmak üzere tüm sporcuları, 'yeterli beslenmeme'den kaynaklanan ciddi şekilde sakatlıkların beklediğini söyledi. Kalsiyum bakımından zengin süt, peynir ve yoğurt gibi ürünlerle beslenen yeterli D vitaminine sahip sporcuların sakatlanma riskinin düşük olduğunu ifade eden Atmaca, "Dayanıklılık ve takım sporlarında yoğun egzersizin vücutta oluşturduğu metabolik tepkimeler de profesyonel sporcularda artmış vitamin-mineral gereksinmesine yol açar. Ter, idrar ve serbest radikal üretimi nedeniyle artan kayıplar sporcularda, sedanter (düzensiz fiziksel aktivitenin olduğu ya da fiziksel aktivitenin olmadığı, tembel) yaşam tarzına sahip bireylere göre daha fazla vitamin-mineral tüketimi tavsiye edilir" bilgisini verdi.
SAKATLANMA SÜRECİNDE BESLENME
Büşra Atmaca, açıklamalarına şöyle devam etti: "Vücut sıvı-elektrolit dengesinin sağlanmasında, kan basıncının düzenlenmesinde, kaybedilen sıvının dokulara taşınmasında sodyum ve potasyum mineralinin yeri oldukça önemlidir. Sporcu içeceklerinin içerisinde bulunan sodyum-potasyum vücutta su tutulmasını sağlayarak dokulara su geçişini sağlarken, asit-baz dengesinin sağlanmasında görev alır. Kaybedilen sıvı kayıplarının giderilmesi kas dokusunda oluşan serbest radikallerin uzaklaştırılmasını sağlayarak, sporcunun bir sonraki egzersiz için toparlanmasına büyük katkı sağlar.”
KOLAJEN ÇEŞİDİ ÖNEMLİ
“Profesyonel sporcularda, istemesek de karşı karşıya kaldığımız sakatlanma döneminde, sporcunun hızlı bir şekilde tedavisinin yanıt vermesini ve eski performansını kısa sürede kavuşmasını hedefleriz. Sakatlanma sürecinde; kemik-eklemlerin ve aynı zamanda kas dokusunun yenilemesinin, protein sentezinin aktifleşmesinde kollajen önemli bir göreve sahiptir. Sporcuda istediğimiz hedef doğrultusunda kolajen çeşidinin seçilmesi dikkat edilmesi gerekli bir noktadır. Bununla birlikte sakatlanma döneminde; kalsiyum, D vitamini, omega-3, magzezyum, çinko ve C vitamininden zengin bir beslenme programı beslenme tedavisinin dikkat edilmesi gereken noktalarından biridir."
Mustafa ATASEVEN
Sağlık
10 Haziran 2020 - 13:40
'KAS HASARI'NA DİKKAT!
Yılport Samsunspor Futbol Akademi Diyetisyeni Büşra Atmaca, sıcak havalarda yoğun egzersiz programlarına tabi tutulan sporcuların özellikle 'Kas Dokusu Hasarları'na dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Atmaca, "Bol C ve E vitamini ve taze sebze meyve tüketimi şart" dedi
Sağlık
10 Haziran 2020 - 13:40