GİB'in Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde önerdiği değişiklik taslağına göre, 7 bin TL ve üzerindeki ödemelerde tüketiciler ve işletmelerin banka veya finansal aracı kurumları kullanmaları zorunlu hale gelecek. TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, bu düzenlemeyle ilgili olarak, "Ödeme ve tahsilat işlemlerinin finansal aracı kurumlar üzerinden yapılması, kayıtlı ekonominin güçlenmesi açısından büyük önem taşıyor," şeklinde değerlendirmede bulundu.
YÜKSEK ÖDEMELERE CEZA
7 bin TL ve üzeri ödemelerde finansal kuruluşlar kullanılmadığında, elden yapılan her ödeme için ceza uygulanacak. Bu ceza, ödemenin yüzde 10'u olacak ve nihai tüketiciye kesilecek ceza 5 bin TL'den az olamayacak. Örneğin, 10 bin TL'lik bir alışverişte ceza 5 bin TL, 60 bin TL'lik alışverişte ise 6 bin TL olacak. Ancak, nihai tüketici ödemeyi 5 iş günü içinde idareye bildirirse ceza uygulanmayacak.
YÜKSEK TUTAR ÖDEMEYE DÜZENLEME
TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, yaptığı açıklamada, aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılan ödemelerin kayıtlı ekonomiye katkı sağlayacağını belirtti. Kartaloğlu, düzenlemenin vergi idarelerinin ekonomik aktiviteleri daha iyi takip etmelerini ve vergi tabanını genişletmelerini sağlayacağını vurguladı. Ayrıca, vatandaşların 7 bin liranın üzerindeki ödemelerde banka veya finansal aracı kuruluşları kullanarak bunu belgelemeleri gerektiğini, aksi takdirde yüzde 10 oranında ceza uygulanacağını ifade etti. Kartaloğlu, düzenlemenin kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli bir adım olduğunu ve olumlu bulduklarını sözlerine ekledi.
ekonomim