Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Gücükoğlu, Türkiye'deki manda popülasyonuna dair endişe verici bir projeksiyon açıkladı.
Mevcut 170 bin olan manda sayısının, gerekli önlemler alınmazsa 2030 yılında 130 binlere düşeceğini belirtti. Gücükoğlu, manda popülasyonunun azalmasını önlemek için desteklerin artırılması gerektiğine dikkat çekti.
SAMSUN'DA MANDALAR HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ
Türkiye'deki manda popülasyonunda ilk sırada yer alan Samsun, Kızılırmak Deltası'nda mandaların havadan görüntülenmesiyle dikkat çekti. Serengeti'yi andıran görüntüler, mandaların doğal yaşam alanlarını gözler önüne serdi. OMÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Gücükoğlu, manda sayısının Türkiye'de 170 bin olduğunu ve bu sayının yeterli olmadığını belirtti.
MANDALARIN SAYISI VE ÖZELLİKLERİ
Gücükoğlu, manda sayısının diğer küçükbaş ve büyükbaş hayvanlara kıyasla geride kaldığını ifade etti. İtalya'da 400 bin manda bulunduğunu, Hindistan'ın ise en fazla manda sayısına sahip ülke olduğunu vurgulayan Gücükoğlu, Türkiye'deki manda sayısının artırılması gerektiğini söyledi. Samsun'da da manda sayısının düşeceğini gözlemlediklerini belirten Gücükoğlu, Türkiye hayvancılığının gelişmesi için önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
MANDA ETİNİN VE SÜTÜNÜN ÜSTÜN ÖZELLİKLERİ
Doç. Dr. Ali Gücükoğlu, manda etinin ve sütünün birçok üstün özelliğe sahip olduğunu belirtti. Türkiye'deki manda sayısının yüzde 20'sinin Samsun'da bulunduğunu ve bu mandaların çoğunun Kızılırmak Deltası'nda yer aldığını söyledi. Kızılırmak Deltası'nın mandalar için oldukça zengin bir flora sunduğunu ifade eden Gücükoğlu, manda sütünün yağ oranı ve kuru madde oranı bakımından oldukça üstün olduğunu belirtti.
SPORCULAR VE YAŞLILAR İÇİN MANDA ETİ ÖNERİSİ
Gücükoğlu, manda etinin sığır etine göre yüzde 50 daha az kolesterol içerdiğini ve yüzde 20 oranında daha fazla protein barındırdığını vurguladı. Bu nedenle, özellikle sporcular ve yaşlılar için manda etinin beslenmede kullanılmasını önerdi. Ayrıca, manda etinin pastırma ve sucuk olarak kullanımında teknolojik olarak çok uygun olduğunu belirten Gücükoğlu, OMÜ Veterinerlik Fakültesi olarak "Toska Pastırması" isimli mandadan elde ettikleri pastırmanın isim hakkını aldıklarını söyledi.
SAMSUN'UN MANDA ÜRÜNLERİ VE ARAŞTIRMALARI
Samsun'un, Türkiye'de en çok manda varlığına sahip olmasının yanı sıra Karadeniz'deki tek Veterinerlik Fakültesi olması sebebiyle manda et ve süt ürünleriyle ilgili birçok analizin OMÜ Veterinerlik Fakültesi'nde yapıldığını belirten Gücükoğlu, bu konuda referans laboratuvar çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Samsun'daki mandaların ve elde edilen ürünlerin, yerel ve ulusal düzeyde daha fazla farkındalık yaratması gerektiğini vurguladı.
İHA
İHA