Maymun çiçeği virüsü, Afrika'nın yanı sıra toplamda 16 ülkede tespit edildi. Afrika'dan diğer ülkelere yayılan bu virüs, dünya genelinde bir tehdit oluşturuyor. Direkt temas yoluyla bulaşan maymun çiçeği, çocuklar için de risk taşımaktadır.
ÇOCUKLAR VİRÜSE MARUZ KALABİLİRLER
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Özdemir, maymun çiçeği virüsünün doğrudan temas yoluyla yayıldığını ve çocuklar için de risk oluşturduğunu belirtti. Prof. Dr. Özdemir, "Eğer bir kişi enfekte olduğunu fark etmeden çarşaflara, havlulara veya diğer yüzeylere sekresyonlarını bulaştırırsa, ortak kullanım alanlarında çocuklar bu yüzeylerden daha kolay bir şekilde virüse maruz kalabilirler" şeklinde açıklamada bulundu.
DÜNYA GENELİNDE 100 BİN VAKA
Prof. Dr. Özdemir, son 2,5 yıl içinde dünya genelinde maymun çiçeği hastalığının 100 binin üzerinde vaka ve 200'ün üzerinde ölümle sonuçlandığını belirtti. Türkiye'de şu ana kadar bilinen bir maymun çiçeği vakası yaşanmadığını ifade eden Prof. Dr. Özdemir, hastalığın genellikle 2 ila 4 hafta içinde kendiliğinden iyileştiğini, ancak bağışıklık sistemi zayıf olanlar, bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlar kullananlar ve çocuklarda daha ağır seyredebileceğini vurguladı.
DOĞRUDAN TEMAS VE YÜZEYLERDEN BULAŞABİLİRProf. Dr. Özdemir, maymun çiçeği hastalığının Covid-19 gibi solunum yoluyla bulaşmadığını belirtti ve ekledi, "Maymun çiçeği virüsü doğrudan temas yoluyla bulaşan bir hastalık. Bu açıdan daha şanslıyız. Enfekte bireylerle yakın temas veya cinsel ilişkiler sırasında bulaşabilir. Çocuklar için risk, enfekte kişiler tarafından çarşaflara, havlulara veya diğer yüzeylere sekresyonların bulaştırılması durumunda ortaya çıkabilir. Ortak kullanım alanlarında çocuklar, bu yüzeylerden daha kolay bir şekilde virüse maruz kalabilirler."
ntv.com