Dünya sağlık örgütünün ikinci kez acil durum alarmı verdiği durum maymun Çiçeği virüsü oldu. Samsun’daki özel bir hastanede görev alan Mustafa Sünbül virüse yönelik bazı açıklamalarda bulundu. Sünbül:‘50 yaş altındakilerde görülme olasılığı daha yüksek, dikkat edilmesi gerek’ dedi.
KLASİK ÇİÇEK AŞISI ETKİ EDEBİLİR
Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, Maymun Çiçeği hastalığının hayvanlardan insana geçen bir hastalık olduğunu belirtti. Sünbül, “Maymun çiçeği virüsü insandan insana vücut sıvıları, ciltteki yaralar ile yakın temas, solunum damlacıkları ve virüsün bulaştığı yatak ve örtüler ile taşınmaktadır. Klasik çiçek aşısı, maymun çiçek virüsüne de etki edebileceğini belirtti. 50 yaşının altındakilerde daha çok görülme olasılığını tahmin ediyoruz’’ sözlerini kullandı.
MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR?
Samsun’da özel hastanede Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sünbül, " Maymun çiçeği virüsü insandan insana vücut sıvıları, ciltteki yaralar ile temas, solunum damlacıkları ve yatak örtüleri vb. durumlardan bulaşır. Kuluçka genellikle 6-13 gün arasındadır, fakat bu 5-21 gün arasında değişmektedir. Hastalıklı hayvanların pişmemiş eti ve diğer hayvansal ürünlerle de bulaşabilir. Bir diğer bulaşma yolu ise cinsel temastır. Uygun ekipmanlar kullanmayan sağlık personeli ve hastanın yakın çevresi risk altındadır" dedi.
BAŞLICA BELİRTİLERİ
Ani başlayan ateş, baş ağrısı, lenf bezelerinde şişme, kas ağrıları, sırt ağrısı, halsizlik ve ciltte döküntünün başlıca belirtileri oluşturduğunun altını çizen Prof. Dr. Sünbül, "Döküntü genellikle ateşten 1-3 gün sonra başlar. Gövdede daha az; yüz, avuç içi ve ayaklarda daha yoğundur. Deri şişkin veya düz olabilir, içi berrak veya sarımsı sıvı dolu kesecikler şeklinde kendini gösterir. Belirtiler 2-4 hafta kadar devam ettikten sonra kendiliğinden geçer. Hastalık için kullanılabilecek etkin bir tedavi yoktur. Daha çok semptomlara yönelik tedavi yapılır. Klasik çiçek aşısı, maymun çiçek hastalığına karşı da kısmen koruma sağlamaktadır." şeklinde konuştu.BUNLARDAN KAÇINILMALI
Sünbül: "Korunmada hasta olduğundan şüphelenilen kişilerden uzak durmak önemlidir. Sağlık çalışanları eldiven ve maske gibi koruyucu ekipmanlarını kullanmalıdır. El hijyenine özen gösterilmelidir. Vahşi hayvanlarla temastan kaçınmak veya ölü hayvanlardan uzak durmak tavsiye edilmektedir. Avrupa ülkelerinde hasta kişiler 21 gün karantinaya alınarak izole edilmektedir. En önemlisi olarak da el hijyenine özen gösterilmeli.” diye belirtti
Medine IRMAK