Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. DSÖ’nün yaptığı açıklamaya göre: ‘Durum çok acil, binlerce kişi korunmasız kalabilir’ dedi.
YENİ VARYANT DAHA RİSKLİ Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor.KÜRESEL HALK SAĞLIĞI
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), küresel halk sağlığı acil durumu ilan ettiği M-Çiçeği virüsü (mpox), Afrika ve Avrupa’dan sonra Asya’ya da sıçradı. Şu ana kadar virüs Afrika Kıtası başta olmak üzere 15’ten fazla ülkede görüldü. 13 Afrika ülkesinde vaka sayısı 17 bini geçerken, hastalık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 500’ü aştı.
MAYMUN ÇİÇEĞİNE MÜDAHALE ŞART WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika kıtasında ve ötesinde daha fazla yayılma ihtimalinin “çok endişe verici” olduğuna dikkat çekerek, “Bu salgını durdurmak ve hayatları kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahale şart” açıklamasında bulundu.MAYMUN ÇİÇEĞİNE TÜRKİYE’DEN AÇIKLAMA
Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan en son açıklamada ise "Özellikle Afrika kıtasında görülen M-Çiçeği hastalığı vakasına Türkiye'de rastlanmamıştır, henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı yoktur” denildi.
MEVCUT AŞILAR ETKİLİ OLABİLİR
Konuyu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nafiz Koçak: ‘’Mevcut aşıların yüzde 100 koruma sağlayıp sağlamadı resmi kaynaklarca detaylı şekilde açıklanmalı. Ancak mevcut aşıların etkili olduğunu söylemek mümkün. Daha önce yapılan aşıların ne kadar koruma sağladığına değinecek olursak da bilindiği üzere 1980 yılında tüm dünyada çiçek hastalığının bittiği Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilan edildi. Sonra diğer ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de aşılamaya tamamen son verildi. 44 yaş üzerindeki insanların birçoğunun kollarında çiçek aşısı izi mutlaka vardır.’’ ifadesini kullandı.
hürriyet