Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsü ile mücadelede kitlesel aşılama yerine, virüsün yayıldığı bölgelerde "hedefli aşılama" önerisinde bulundu. DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, maymun çiçeğinin yayılmasının Covid-19'a kıyasla daha kolay kontrol edilebileceğini belirterek, bu virüsün pandemi oluşturma potansiyeli hakkında endişeleri yanıtladı.
HALK SAĞLIĞI ACİL DURUMU İLANI
DSÖ, maymun çiçeği virüsünü geçtiğimiz hafta uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan etti. DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, virüsün iki genetik türü bulunduğunu ve "Klad 1b" türünün özellikle çocuklar arasında yüksek ölüm oranlarına yol açtığını açıkladı.
VİRÜSÜN YAYILIMI VE ETKİLERİ
Harris, bu yılın başından bu yana maymun çiçeği vakalarında büyük bir artış yaşandığını ve virüsün Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden diğer Afrika ülkelerine sıçradığını belirtti. Ayrıca, virüsün küçük çocuklar üzerindeki etkisinin endişe verici olduğunu ve çatışma bölgelerinde bu virüsün hızla yayıldığını ifade etti.
ÇİÇEK AŞISININ ETKİSİ VE HEDEFİ
Çiçek hastalığı için geliştirilmiş aşıların maymun çiçeği virüsüne karşı etkili olduğunu vurgulayan Harris, bu aşıların virüsle temas edenlere ve salgının yaşandığı bölgedeki sağlık çalışanlarına önerildiğini söyledi. Ancak, kitlesel aşılama yerine hedefli aşılama önerisinin daha etkili olacağına dikkat çekti.
PANDEMİ OLASILIĞI VE COVID-19'DAN FARKLILIKLAR
Margaret Harris, maymun çiçeği virüsünün bir pandemiye dönüşme olasılığının düşük olduğunu, çünkü bu virüsün yayılmasının çok yakın fiziksel temasla gerçekleştiğini ve Covid-19'dan farklı olarak hava yoluyla bulaşmadığını belirtti. Bu nedenle, maymun çiçeği virüsünün yayılmasını kontrol etmenin daha kolay olduğunu vurguladı.
MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR?
Maymun çiçeği, Poxviridae ailesine ait Orthopoxvirus cinsinden bir virüsün neden olduğu viral bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, baş ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk ve ciltte su çiçeği benzeri kabarcıklar bulunur. Virüs, kemirgen hayvanlardan ve enfekte bireylerden bulaşabilir.
ÖLÜM ORANI
Uzmanların söylediklerine göre enfeksiyon maymunlar dışında sincaplarda, sıçanlarda, farelerde, çayır köpeklerinde de görülmekte ve ortalama ölüm oranı yüzde 3 ila 6 arasında olmaktadır.
SONUÇ VE ÖNERİLER
Harris, maymun çiçeği virüsünün dünya çapında yayılmasını ve bir pandemiye dönüşmesini önlemek için ülkelerin şeffaf olmalarının önemli olduğunu belirtti. Sağlık sistemleri üzerindeki baskıyı azaltmak ve etkili bir mücadele için iyi bir gözetim ve laboratuvar teşhislerinin gerekliliğini vurguladı.
Göksel IRMAK