Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara depremine dair açıklamalarda bulunarak, "Depremin gerçekleşme olasılığı yüzde 47" ifadesini kullandı. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremleri hatırlatan Görür, bu tür bir depremin Türkiye'nin ekonomisine ciddi zararlar verebileceğine dikkat çekti. Ayrıca, "Ülkenin mevcut enflasyonunu hayır duayla anacağız" dedi.
MARMARA ÇÖKERSE TÜRKİYE ÇÖKER
Marmara Bölgesi’ne ilişkin konuşan Prof. Dr. Görür, “Bu bölge, Türkiye’deki gayrisafi milli hasılanın yaklaşık yüzde 60’ını koruyor, üretiyor. Eğer bu bölge olmazsa Türkiye ayakta duramaz. Kendi kendini besleyemez. Anadolu'nun İstanbul'u beslemesi, bütün Türkiye'yi sırtlaması söz konusu değil. Marmara Bölgesi ayakta durmalı. Sürekli üretim içinde olmalı. Eğer öyle olursa Türkiye'deki ekonomi, Türkiye'deki ‘Bağımsızlık’, özellikle ‘Siyasi bağımsızlık’ ve ‘İdari bağımsızlık’ da diyebiliriz Marmara Bölgesi'nin göstereceği performansla büyük orantı içerisinde.
Eğer Marmara Bölgesi çökerse bütün Türkiye dizüstü çöker. Türkiye dizüstü çökerse bu önümüzdeki yüzyılda, bu yüzyılda ülkemiz için siyasi bağımsızlık ve idari bağımsızlık çok büyük tehlikeye girer.
GÖRÜR: ENFLASYON DAHA DA ARTACAK
Marmara Bölgesi’ndeki olası depremin ekonomiye etkilerine de değinen Görür, “Marmara Bölgesi'nde eğer beklediğimiz deprem olursa Güneydoğu’daki 11 ilde olan depremden daha etki edici, daha yıkıcı olur. Ülkenin bugünkü enflasyonunu hayır, duayla anarız. Ülkedeki enflasyonu ben düşünemiyorum bile. Ülkede üretim, sanayi, ihracat, ithalat durur ve o şimdi sağa sola koşuşan emeklilerin koşacak mecali kalmaz. ‘Maaşlarınız artık kuşa döner’ deniliyor ya, kuş bile iri kıyım kalır” dedi.
‘MARMARA DEPREMİ CİDDİ TEHDİT’ Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Depremi'nin etkilerine dair yaptığı açıklamada, "Marmara Bölgesi'nde büyük bir yıkım olur" dedi. Görür, bölgedeki bina ve insan yoğunluğunun yanı sıra depreme hazırlıksız olmanın tehlikelerine dikkat çekti. İstanbul'un yapı stokunun kötü durumda olduğunu vurgulayan Görür, "Yüzde 60'lık bir yıkım riski var" ifadesini kullandı. Ayrıca, halkın bu konudaki duyarsızlığının endişe verici olduğunu belirtti. GÖRÜR: DEPREM OLMA OLASILIĞI YÜZDE 47Marmara’da muhakkak bir deprem olacağını söyleyen Görür, “Birincisi 1912’de Şarköy'de Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolu üzerinde deprem var, 1999’da Kocaeli'de deprem var. İkisinin ortası Marmara Denizi. Sismik bir boşluk oluştu. Bu sismik boşluk matematiksel olarak muhakkak dolacak. Yani muhakkak burayı bir deprem dolduracak. En son deprem de bu fay üzerinde 1766 yılında. Ortalama 250 senede bir deprem üretiyor. 250’ye 1766 daha koyarsanız bugünlere gelirsiniz ve nitekim yapılan bilimsel araştırmalar, Marmara'da 30 yıl içerisinde depremin olma olasılığını bugün revize rakamı yüzde 47 olarak öngörüyor. Yüzde 47 şaka değil. Yazı-turayı yüzde 50 ile atıyorsun. Yani böyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız” dedi.
Mynet