PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 27 Şubat'ta yaptığı "Tüm gruplar silah bırakmalı ve PKK kendini feshetmelidir" çağrısı dünya çapında ses getirdi.
Beyaz Saray, Öcalan'ın silah bırakma çağrısının memnuniyetle karşılandığını duyurdu. Reuters'ın aktardığına göre Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Brian Hughes, "önemli bir gelişme" olarak ifade ettiği çağrı için "Bu gelişmenin bu sorunlu bölgeye barış getireceğine inanıyoruz" diye konuştu. Hughes, "Bunun, Türk müttefiklerimizin, ABD'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki IŞİD karşıtı ortakları konusundaki endişelerini hafifletmeye yardımcı olacağını umuyoruz" ifadelerini kullandı.Suriye'nin kuzeydoğusunu kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Abdi, Öcalan'ın çağrısının olumlu etkileri olabileceğini söyledi.
AFP'nin aktardığı habere göre Abdi, "Türkiye'nin PKK ve onun yarattığı tehdit konusunda endişeleri var, Türkiye, PKK nedeniyle bizim bölgelerimize saldırıyor" diye konuştu. SDG lideri, "PKK'nın silah bırakma çağrısı onları ilgilendirir, bizim Rojava'daki güçlerimizi ilgilendirmez" diye konuştu. SDG'nin omurgasını, Türkiye'nin PKK'nın uzantısı kabul ettiği Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı Halk Koruma Birlikleri (YPG) oluşturuyor. Mezopotamya Haber Ajansı'na (MA) konuşan YPG Basın İrtibat Merkezi Sorumlusu Sîyamend Elî, "Bu mesaj, savaşı durdurmaya dönük bir mesajdır" dedi. Elî, "Demokrasi, barış ve diyalog yolu ile masada sorunu çözmeye yöneleceklerini" belirtti. PYD Başkanlık Konseyi üyesi Salih Müslim, PKK'ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı'na (ANF) yaptığı değerlendirmede "top artık Türk devletindedir" dedi. Müslim ayrıca Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması, terör suçundan hapis yatan mahkumların serbest bırakılması ve belediyeye atanan kayyumların geri çekilmesi gibi adımlar atılması gerektiğini söyledi. Müslim ayrıca Türkiye'nin PKK ile "ateşkes ilan etmesi" gerektiğini belirtti ve bunun PKK'nın "diğer adımları atmasına yol açacağını" savundu. Irak Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili yazılı açıklamasında çağrıyı "bölgede istikrar için pozitif ve önemli bir adım" diye tanımladı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda barış sürecini "tamamen desteklediklerini" vurguladı ve "sürecin ilerlemesi için arabuluculu rolü üstlenmeye ve gereken her türlü desteği vermeye hazırız" ifadelerini kullandı. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisi başkanı Bafel Talabani Öcalan'ın çağrısını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Talabani, KYB'nin "Kürt ve Türkler arasında birlik ve kardeşliği besleyen her türlü girişimi desteklemeyi milli görev kabul ettiğini" vurguladı. İran, Öcalan'ın çağrısını memnuniyetle karşıladı. Dışişleri Bakanlığı, devlet medyasına yaptığı açıklamada, PKK'ya silah bırakma çağrısının "terörü durduracak ve Türkiye'de güvenliği artıracak" bir hamle olduğunu söyledi. İran güvenlik güçleri, İran'daki Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) de dahil olmak üzere Kürt isyancılarla karşı karşıya geliyor.
'Çatışmanın sona ermesi için umut ışığı'
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, Guterres'in kararı memnuniyetle karşıladığını ve bir "umut ışığı" olarak nitelendirdiğini söyledi. Dujarric, "Bu, uzun süredir devam eden bir çatışmanın sona ermesi için bir umut ışığı" diye konuştu. Avrupa Birliği Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Öcalan'ın çağrısını "tarihi bir adım" olarak niteledi. Amor, çağrının "Türkiye'deki Kürt meselesini çözecek potansiyel bir siyasi ve kapsayıcı süreç için en iyi başlangıç noktası" olduğunu belirtti. İngiltere Dışişleri Bakanlığı da benzer bir açıklamada "tüm taraflara güvenlik, istikrar ve hukukun üstünlüğüne saygı sağlayan barışcıl ve yapıcı bir sürece dahil olma" çağrısı yaptı. Açıklamada ayrıca Londra'nın Türkiye ve bölgede çatışmayı azaltan ve istikrarı teşvik eden çabaları desteklemekte kararlı olduğu vurgulandı. Almanya hükümetinden bir sözcü, Başbakan Olaf Scholz'un Öcalan'ın çağrısını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Sözcü, "Öcalan'ın çağrısı sonunda bu şiddetli mücadeleyi aşmak ve Kürt sorunu hakkında kalıcı, barışçıl bir gelişmeye ulaşmak için bir şans yaratıyor" diye konuştu. Sözcü, çağrıyı memnuniyetle karşılamakla birlikte Türkiye'deki Kürtlerin kültürel ve demokratik haklarının korunması için daha fazla adım atılması gerektiğini söyledi. internethaber.com