KAMU ZAMLARI FARK YARATTI
Kamuda yapılan son maaş zamları özel sektör maaşlarını gölgede bıraktı. Özel sektör ile kamu arasındaki maaş makası giderek açılıyor. Enflasyon farkı ve Toplu Sözleşme zammı ile yılın ikinci zammını alan memurlar asgari ücretlilerden daha şanslı kabul ediliyor.
MEMURLUK İLE GELECEK GÜVENCE
Özel sektördeki maaşların sınırlı kalması ve zam beklentilerinin karşılanmaması, kamu sektörüne olan ilgiyi artırdı. Bu durum, meslek seçiminde kamu kurumlarındaki fırsatların önemini daha da artırdı. Devlet kademelerinde çalışmak isteyenler, kariyerlerine bu yönde yön vermek için erken adımlar atarak memur olabilmek için sınavlara ve devletin sınavsız iş başvurularına yönelmeye başladı.
KAMU SEKTÖRÜNDE MAAŞ ARTIŞIÜniversite okuyanlar, yüksek öğrenim için meslek seçme konusunda kararsız olanlar ve memurluk sınavına hazırlanan adaylar arasında devlette memur olma furyası yeniden yükseldi. Yılda 2 kez zam almaları bunda en büyük etken. Bakanlıklar, kurumlar ve kamu kuruluşlarında çalışan üst düzey memurların ve üst düzey yetkililerin maaşları dereceye göre değişiyor. Memurların ortalama maaşı neredeyse 38 bin 300 TL seviyesinde bulunuyor. Kıdemli memurlar ise bu oranın yaklaşık üç buçuk kat üzerinde maaş alıyor. Ortalama bu rakam bile asgari ücretin 2 katını aşıyor. Devlet kademelerinde en düşük kıdemli memurun maaşı ile kıdemsiz arasında da büyük fark yok.
MAAŞ ARTIŞINDA KIDEM ETKİSİDevlet kademesinde en düşük maaşa sahip olan zabıt katipleri, yoğun çalışmalarıyla dikkat çeken ama düşük gelirli bir grup. Bekar ve çocuksuz yeni başlayan zabıt katibi 38 bin 600 TL maaş alırken, çocuklu ve kıdemli zabıt katiplerinin kazancı 39 bin 200 TL seviyesinde. Kamu hizmet birimlerinde, yüksek maaş alan memurların gelirleri genellikle kıdem veya yönetici pozisyonlarına bağlı olarak değişiyor. Ayrıca, asgari ücretlinin dondurulan zamlarına karşılık, kamu sektöründe maaş artışlarının Toplu Sözleşme ve enflasyon farkıyla belirlenmesi, bu durumu etkileyen en önemli faktörlerden biri.
ekonomim