Samsun’un Havza ilçesinin Hacıdede, Şeyhkoyun ve Ağdırhasan köylerinin ortak kullanımındaki 700 dönümlük mera alanına rüzgar ve güneş enerjisi santralleri inşa edilmesi girişimi, bölge halkının şiddetle karşı çıkmasına neden oldu
MERA KANUNU AÇIKÇA İHLAL EDİLİYOR
Köylüler, yaklaşık 5-6 yıldır süregelen bu projenin, Mera Kanunu'nun açıkça ihlal edildiğini belirtiyor. Ziraat mühendisi olan köy sakinlerinden Ozan Özkan, "Mera Kanunu'nun 4. maddesine göre meralar amacı dışında kullanılamaz, sınırları daraltılamaz. Yine kanunun 5. maddesi, geçmişten bu yana hayvan otlatmak için terk ya da tahsis edilen alanların beraber kullanımına devam olunacağına hükmediyor" diyerek yasal dayanakları sıraladı.
ÇED RAPORUNDA BÜYÜK ÇELİŞKİLER
Hazırlanan ÇED raporunda da ciddi hukuksuzluklar tespit edildiğini ifade eden Özkan, raporda meranın orta sınıf bir mera vasfı taşıdığı ve erozyona maruz kalan bir alan olarak tanımlandığına dikkat çekti. Ancak Özkan, bu alanda kesinlikle erozyon olmadığını ve rapordaki bu bilginin yanlış olduğunu belirtti. Ayrıca, ÇED raporunda "proje alanında orman alanı bulunmamaktadır" denilmesine rağmen, rüzgar enerji sistemleri için ormanın kesilerek beton yapılar inşa edildiğine dikkat çekti.
KÖYLÜLER DİRENİYOR, CHP DESTEK VERİYOR
CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, bölgede yaptığı incelemeler sonucu köylülerin haklı olduğunu belirterek, "Bu iktidar, yaklaşık yüz yıldır bu bölgede tarımsal faaliyetlerini, hayvancılık faaliyetleri yürüten vatandaşımızın merasını gasp ederek birilerine peşkeş çekmek istiyor" dedi. Çan, köylülerle birlikte bu haksızlığa karşı mücadele edeceklerini vurguladı.
Mert Volkan Gün
Mert Volkan Gün
Guneş enerjisi tablalari altunda koyunlar gölgelenir serinler, gunesten yanmamis daha gur otlar cikar. Gunes enerjisi diger agackarida dogayida korur.ortak da kullanilabilir mera.istemezukculer ,marşal yardimina araba ucak fabrikalarini bu ulkede kapattiran amarikan sut tozuyla beslenmis muhalefeti bile yankuş biken tip ile ziraati karistiranlar ,ilknalti ay anne sutu şart.