1 Mart’ta başlayacak olan Ramazan bayramına ilişkin vatandaşlar orucu bozan durumları merakla araştırıyor. Tok tutan yiyecekler, tüketildikten sonra kişide uzun süreler tokluk hissini yaratır. Bunun yanında tüketilen bu yiyeceklerin içerisindeki protein ve lifler iştahın bastırılmasına yardımcı olur.
TOK TUTAN YİYECEKLER NELERDİR?
Sağlıklı bir yaşamın temeli oluşturmak, hem enerjiyi korumak hem de uzun süreli tokluk sağlamak için tok tutan yiyeceklerden yararlanılır. Özellikle ramazan ayında oruç tutan kişiler metabolizma ve kan şekerini dengede tutmak için tok tutan besinleri tercih ederek sahurda bu besinleri içeren yiyecekleri tüketirler.
Vücutta doygunluk hissini artırarak uzun süre boyunca kişiyi tok tutan yiyecekler şöyle sıralanabilir:
- Yulaf, kepekli ekmek gibi tam tahıllar
- Fasulye, nohut ve mercimek gibi kuru baklagiller
- Fındık ve badem gibi kuru yemişler
- Balık ve somon gibi deniz ürünleri
- Chia, keten ve kino tohumu gibi tahıllar
- Brokoli, karnabahar ve lahana gibi yeşil sebzeler
- Yumurta
- Elma, hurma ve avokado gibi meyveler
- Yoğurt, kefir ve peynir gibi süt ürünleri
SAHURDA TÜKETİLMEMESİ GEREKEN GIDALAR
Sahurda yenmemesi gereken yiyecekler sizler için derlendi! Vereceğimiz mini liste sahurda ne yemeli kilo almamak için özellikle uzak durulması gereken gıdalar nelerdir sorusuna da cevap niteliğindedir. Oruç tutarken kısa sürede susamak istemiyorsanız bu listedeki gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız. Susuzluk hissi uyandıracak ve midenizi ağrıtacak besinler, sahurda yenmemesi gerekenler nelermiş inceleyelim:
- Tüm Hamur İşleri (Pişi, açma, poğaça, kek, börek vs.)
- Kızartmalar, kızarmış yiyecekler
- Aşırı yağlı yiyecekler kan şekeri dengesizliği ve sindirim güçlüğü oluşturur. Gün içinde midenizde ağrıya, ekşimeye, yanmaya ve de çabuk acıkmanıza sebep olur.
- Tuzlu, acılı ve baharatlı yiyeceklerin sahur menünüzde fazlaca bulundurulması da daha fazla su ihtiyacı oluşturacaktır.
- Şarküteri Ürünleri (Sucuk, salam, pastırma, sosis vs.)
SAHURDA ÖZELLİKLE TÜKETİLMESİ GEREKEN GIDALAR
Yüksek lifli, protein açısından zengin ve sağlıklı yağlar barındıran peynir, domates, salatalık, yoğurt, tam tahıllı ekmekler, chia ve keten tohumu, badem, fındık ve zeytinyağı gibi gıdalar tüketmek sahurda tokluk hissi sağlayarak uzun süreli açlığa karşı dayanmayı kolaylaştırır.
Sahurda tok tutan yiyecekler şöyle sıralanabilir:
- Kuru baklagiller, tam tahıllar, sebze ve meyve gibi yüksek lif içeriğine sahip yiyecekler
- Yumurta, peynir, yoğurt gibi protein açısından zengin gıdalar
- Domates ve salatalık
- Badem ve fındık gibi kuruyemişler
- Bulgur, kinoa, chia tohumu ve kepekli ekmek gibi glisemik indeksi açısından zengin yiyecekler