Samsun, mavi ekonomi vizyonuyla bölgesel kalkınmada iddialı hedefler koydu. Samsun Valiliği koordinesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), yerel yönetimler, üniversiteler ve ilgili kurumların iş birliğiyle yürütülen 10 yıllık plan, Türk Somonu üretiminde liderlik, su ürünleri ihracatında 1 milyar dolar ve kruvaziyer turizminde 2 milyon turist barajını aşmayı amaçlıyor.
TÜRK SOMONU VE SU ÜRÜNLERİNDE DEV ADIMLAR
Plan kapsamında, Samsun’un Türk Somonu üretiminde bölgesel merkez haline gelmesi için Balık Sağlığı Biyoteknoloji Merkezi kurulacak. Ayrıca, kapalı RAS sistemleriyle balık yetiştiriciliği, mersin balığı havyar tesisleri ve balık işleme atıklarının sıvı stimülant olarak değerlendirilmesi projeleri hayata geçirilecek. Bu adımlar, su ürünleri ihracatını 1 milyar doların üzerine taşımayı hedefliyor.
KRUVAZİYER VE AKILLI TURİZM HAMLESİ
Kruvaziyer turizminde 100 bin turist ağırlama hedefiyle liman altyapısına ek yatırımlar yapılacak. Akıllı turizm altyapısının geliştirilmesi ve Samsun Akvaryumu gibi projeler, yıllık turist sayısını 2 milyona çıkarmayı destekleyecek. Denizde aktivite çeşitliliği ve yelken bağlama yerleri de turizmi canlandıracak unsurlar arasında.
ÇEVRE VE EKOSİSTEM ODAKLI PROJELER
Deniz tarımı ve karbon yakalama merkezi, yosun, istiridye, midye yetiştiriciliği projeleriyle hem karbon emilimi artırılacak hem de su kalitesi iyileştirilecek. Deniz ve iç su ekosistemlerinin izlenmesi ve korunması ise sürdürülebilirliği sağlayacak.
REKREASYONEL GELİŞİM VE TARİHİ ROTA
Ayvacık Barajı ve Lâdik Gölü için rekreasyonel gelişim projeleri ile iç sularda doğaya uygun konaklama yatırımları planlanıyor. Vezirköprü-Bafra arasındaki tarihi tomruk rotasının yeniden canlandırılması da bölgenin turizm potansiyelini artıracak. Samsun, mavi ekonomiyle ekonomik ve turistik büyüme hedeflerken, çevre dostu projelerle sürdürülebilir kalkınmayı da önceliyor.
Ersin SARIALİOĞLU