Samsun Haber - Samsun OMÜ Ziraat Fakültesi, gal arısına dayanıklı yeni kestane çeşitlerinin hasadına başladı. Fakülte bu çeşitlerin geliştirilmesi için melezleme çalışmaları yürütüyor.
GAL ARISINA KARŞI DAYANIKLI KESTANE ÇEŞİTLERİ OMÜ Ali Nihat Gökyiğit Araştırma Merkezi'nde yetiştirilen ve Ziraat Fakültesi tarafından geliştirilen Akyüz, Ali Nihat, Betizak ve Macit 55 kestane çeşitlerinin hasadı başladı. 'Kestane düşmanı' olarak bilinen 'gal arısı'na karşı özellikle dayanıklı olan Akyüz, Ali Nihat ve Betizak çeşitleri, iri taneleri ve lezzetiyle dikkat çekiyor. Melezleme çalışmaları sonucunda geliştirilen bu çeşitler, hem kestane üreticilerine hem de tüketicilere büyük avantajlar sağlıyor. BETİZAK ÇEŞİDİ, KANSER VE GAL ARISINA DAYANIKLI OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Serdar, yapılan çalışmalara ilişkin bilgi vererek, Betizak çeşidinin kestane kanseri ve gal arısına tam dayanıklı olduğunu belirtti. Ayrıca, A grubu karmaşık melezler olan Akyüz, Macit 55 ve Ali Nihat çeşitlerinin de hasadına başladıklarını ifade eden Serdar, "Marigoule gibi hassas çeşitlerin yerini gal arısına dayanıklı türlerle değiştirmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda melezleme ve aşı çalışmaları yapıyoruz" dedi. YENİ KESTANE TÜRLERİ GELİŞTİRİLİYOR 2010 yılından bu yana 20 dönümlük alanda araştırma çalışmalarını sürdüren OMÜ Ziraat Fakültesi, yaklaşık 300 kestane ağacından oluşan bahçede yeni türler geliştiriyor. Geliştirilen bu yeni kestane türleri, hem dayanıklılık hem de lezzet açısından öne çıkıyor. Bahçede geliştirilen kestane fidanları, Ziraat Fakültesi'nden temin edilebiliyor ve üreticilere yeni fırsatlar sunuyor. HASAT ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK Hasat süreci, gal arısına dayanıklı çeşitlerin yanı sıra verimi yüksek olan Marigoule ve Erfelek çeşitleriyle de devam edecek. Özellikle Marigoule çeşidinin verimi yüksek olsa da gal arısına hassas olduğu için bu çeşidin gal arısına dayanıklı çeşitlerle değiştirilmesi hedefleniyor. SOĞUK HAVA DEPOLAMASIYLA LEZZETİNİ KORUYOR Prof. Dr. Ümit Serdar, "Yetiştirdiğimiz kestaneler iri taneli ve lezzetlidir. Kestanelerin lezzetini tam olarak alabilmek için soğuk hava deposunda muhafaza edilmesi gerekmektedir" diyerek, üretim sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli bir noktaya da vurgu yaptı.İHA