Samsun’da ‘Huzur İstasyonu’ isimli gönüllü grup, 17 yıldır huzurevi sakinlerine yönelik düzenledikleri etkinliklerle yaşlıların yüzünü güldürüyor. Her hafta salı günü Atakum Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret eden ekip, canlı müzik, kitap okuma ve "tarihte bugün" gibi etkinliklerle yaşlılara keyifli anlar yaşatıyor.
EMEKLİ ÖĞRETMENİN İLHAM VEREN GİRİŞİMİ
Grubun kurucusu Hüseyin Usta (65), 2008 yılında öğretmenlikten emekli olduktan sonra topluma faydalı olmak için harekete geçti. Bir arkadaşıyla huzurevine yaptıkları ilk ziyarette yaşlılara kitap okumaya başlayan Usta, hafıza sorunları nedeniyle okunanların unutulduğunu fark edince farklı bir yol izlemeye karar verdi. Usta, "Her hafta huzurevi sakinlerinin fotoğraflarını çektik ve bir video hazırlayıp burada yayımlıyoruz. Ekranda kendilerini görünce ‘Televizyona çıktık’ diyerek çok mutlu oluyorlar" dedi. Usta, bu çalışmalarıyla başka illerdeki huzurevlerine de ilham olmayı umduğunu belirtti.
HAYATI PAYLAŞMAK İÇİN GELİYORUZ
Huzur İstasyonu ekibi, her salı öğleden sonra huzurevine gelmeden önce iki gün süren bir hazırlık süreci geçiriyor. Usta, "Tarihte bugün gibi içerikler hazırlıyoruz. Amacımız onları eğlendirmek değil, hayatı paylaşmak ve sosyal hayattan kopmalarını önlemek" diye konuştu. Ziyaretlerde ikramlar da eksik olmuyor; yaşlıların bu jestten büyük mutluluk duyduğunu vurgulayan Usta, "Gönüllü olmak isteyen herkese kapımız açık. Yeter ki amacımız ortak olsun: Yaşlılara güzel vakit geçirtmek" dedi.
ONLARIN VARLIĞI BANA ÇOK ŞEY KATTI
Ekipte 10 yıldır yer alan usta öğretici Arzu Ertan, Huzur İstasyonu’yla sosyal medya sayesinde tanıştığını anlattı. İlk gün yaşadığı duygu yoğunluğunu unutamayan Ertan, "Hüseyin Bey ‘Haftaya bizimlesiniz değil mi?’ dediğinde ‘Hayır’ diyemezdim. Yaşlıların gözlerindeki sevinç kıvılcımını görünce buraya gelmemek günah gibi hissettirdi. Onlara ne kattığımızı bilmiyorum ama onların varlığı bana çok şey kattı" diye duygularını paylaştı.
BAKANLIK BU EKİBİ ONURLANDIRMALI
Huzurevi sakinlerinden Semih Gürlek ise ekibin ziyaretlerini büyük bir heyecanla beklediklerini söyledi. "Amatör bir ruhla, hiçbir beklenti olmadan geliyorlar. Buradaki insanların en büyük ihtiyacı sevgi ve ilgiye dokunmak" diyen Gürlek, çoğu huzurevi sakininin yalnız olduğunu ifade etti. Ekibin çabalarının ödüllendirilmesi gerektiğini savunan Gürlek, "Bakanlık tarafından onurlandırılmalılar. Hatta bu uygulama başka yerlerde de yaygınlaşmalı" önerisinde bulundu.
AA